Danie z resztek? Jak najbardziej! Poznaj sposoby na skuteczne ograniczenie ilości wyrzucanego jedzenia.

Według danych udostępnionych przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), ilość jedzenia marnowanego w ciągu roku na całym świecie wynosi ok. 1,3 miliarda ton. Oznacza to, że aż 1/3 produkowanej żywności trafia wprost do kosza. Tymczasem aż 821 milionów ludzi na świecie głoduje. No dobrze ale jak – w praktyce – ograniczyć marnowanie żywności? Poznaj proste sposoby na wykorzystanie resztek jedzenia.

Resztki owoców i warzyw

Jak powszechnie wiadomo jedzenie owoców i warzyw wywiera niezwykle korzystny wpływ na ludzki organizm. Niestety, wspomniane produkty dość szybko tracą swój atrakcyjny wygląd. Co zrobić z owocami i warzywami, które nie są już tak jędrne, jednak w dalszym ciągu nadają się do spożycia? Oczywiście przerobić na pyszne smoothie. Wystarczy umieścić resztki owoców i warzyw w wysokim naczyniu i zblendować z ok. 100 – 150 ml wody. W ten prosty sposób otrzymasz pożywny i super zdrowy napój, który z powodzeniem może pełnić rolę przekąski lub nawet drugiego śniadania.

Niedojedzone mięso i wędliny

Mięso oraz wytwarzane z niego artykuły takie jak np. wędliny czy kiełbasy należy spożyć w ciągu max. 2 dni od chwili otwarcia opakowania. Po tym czasie produkty zaczynają się psuć. Istnieje jednak prosty i szybki sposób na przedłużenie ich świeżości. Wystarczy zapakować je próżniowo przy użyciu zgrzewarki. Szeroki wybór tego rodzaju urządzeń znajdziesz m.in. na popularnym serwisie Allegro w kategorii produktów AGD i RTV. Warto dodać, iż zdecydowaną większość dostępnych tam sprzętów kupisz na raty, z darmową dostawą.

Nabiał

Niedojedzony ser możesz z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia tostów. Wystarczy położyć plasterki sera na kromce chleba, a następnie umieścić w piekarniku lub mikrofalówce i podgrzewać do momentu rozpuszczenia. Serki homogenizowane będą wspaniałą bazą do upieczenia mini serniczków, a resztka śmietany przyda się do przygotowania dipu czy sosu np. tzatziki. Została ci końcówka serka kanapkowego? Dodaj do niej jajko, tuńczyka lub/i oliwki, szczyptę ulubionych przypraw et voilà! Pasta na kanapkę jest już gotowa!

3 sposoby na kreatywny recykling żywności
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here