W wielu domach skuteczne filtrowanie wody jest niezbędne nie tylko w celu uzyskania jej pożądanej jakości, ale także ochrony sprzętu AGD przed osadzaniem kamienia. W ofertach sprzedawców dostępna jest szeroka gama rozwiązań i systemów do filtrowania wody. Jeszcze większe zróżnicowanie panuje w kategorii samych filtrów. Dlatego przybliżymy nieco bardziej zagadnienia związane z wyborem wkładu filtracyjnego.

Jakie właściwości mają wkłady filtracyjne?

W większości przypadków wkłady filtracyjne wymagają wymiany przynajmniej raz w miesiącu. Zależy to oczywiście od twardości oraz ilości filtrowanej wody. Najczęściej dzbanki filtrujące mają specjalne wskaźniki, które przypominają nam o konieczności wymiany. Istotną kwestią podczas wymiany jest dwukrotne przefiltrowanie wody, zanim zaczniemy jej używać w celach spożywczych. Po pierwszych kilku przebiegach w wodzie mogą pojawiać się specyficzne, czarne drobinki. Na szczęście nie są one groźne dla zdrowia. Są to jedynie drobinki węgla ze złoża, które umieszczone jest we wkładzie.

Zadaniem wkładów filtracyjnych jest oczywiście poprawa jakości wody, w tym przede wszystkim:

  • walorów smakowych zapachowych oraz barwy wody,
  • zmniejszenie jej twardości,
  • oczyszczenie wody z chloru i cząsteczek mechanicznych, które pochodzą z rur wodociągowych.

Dostępne w sklepach filtry nie mają możliwości usunięcia z wody żelaza i manganu, jak również wirusów i bakterii. Kupując wymienny wkład, warto zwrócić uwagę na model dzbanka, jaki posiadamy. Zazwyczaj nie można użyć wkładu danej marki do dzbanka z innej linii.

Jakie rodzaje wkładów są najbardziej popularne?

Obecnie największą popularnością cieszą się wkłady do filtrów mające złoże aktywnego węgla. Substancja ta odpowiada za usunięcie chloru oraz jego pochodnych z wody. Ponadto poprawia smak, zapach i barwę wody. Do wkładu węglowego dodawany jest często jeszcze jeden rodzaj złoża. Przeważnie jest to żywica jonowymienna. Odpowiada za usuwanie twardości wody. Dzięki temu idealnie nadaje się do gotowania i nie pozostawia osadu na sprzętach AGD.

Na rynku dostępne są również wkłady, które poprawiają pH wody. Oprócz złoża węgla aktywnego mają złoże alkaliczne, które wzbogaca wodę w jony sodu, potasu i wapnia. Dodatkowo podwyższają poziom pH.

Coraz większą popularnością cieszą się wkłady filtrujące, które wzbogacają wodę w magnez. Dzięki temu mamy gwarancję, że spożywana woda zachowuje cenne minerały. W wielu przypadkach woda oczyszczona przez wysokiej jakości wkład filtrujący ma lepsze właściwości od wody butelkowanej dostępnej w sklepach.

Doskonałym przykładem wysokiej jakości produktów jest filtr Brita, który występuje w wariantach Classic, Maxtra oraz Maxtra+. Przed wprowadzeniem do produkcji filtry przeszły szereg testów, które potwierdziły bezpieczeństwo ich stosowania. Korzystając z wkładów filtracyjnych, dbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale także o stan wielu sprzętów AGD w naszym domu.

fot. materiały prasowe

Charakterystyka wkładów filtracyjnych do wody
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here