W roku 1855, w przeddzień zbliżającej się wielkiej wystawy światowej, na zlecenie cesarza Napoleona III marszandzi winni skupieni wokół bordoskiej giełdy dokonali klasyfikacji najlepszych (a zatem najdroższych) win w regionie. Wybrane 57 posiadłości podzielono na pięć wielkich klas – Grands Crus Classés. Do dzisiaj winnice te stanowią trzon i chlubę bordoskiego winiarstwa, stawiając ten region w ścisłej czołówce najważniejszych obszarów uprawy winorośli na świecie.

Jakie wina obejmuje klasyfikacja Bordeaux Grands Crus Classés z 1855?

Podczas słynnej klasyfikacji z 1855 roku ocenie podlegały jedynie te posiadłości, które położone były na lewym brzegu Żyrondy. Te, które swoje wina wysyłały w świat z portu w mieście Bodreaux. Były to winnice z obszaru Médoc oraz jedna posiadłość z położonego na południe od miasta Bordeaux regionu Graves. Ponadto w tym samym czasie sklasyfikowano kilkanaście posiadłości leżących w położonym na południowych rubieżach regionu gminach Sauternes i Barsac. W znajdujących się tam winnicach rodzą się słynne słodkie wina, zaliczane do najlepszych na świecie.

Jakie są inne klasyfikacje w Bordeaux poza tą z 1855 roku?

Od połowy XIX wieku na winiarskiej mapie Médoc pojawiło się wiele ciekawych posiadłości, w których także powstają bardzo dobre i warte uwagi wina. Aby zaznaczyć ich jakość tym najlepszym nadano status Cru Bourgeois.

Co w takim razie z winami z nie mniej słynnych apelacji z drugiej strony Żyrondy, z prawego brzegu? Pomerol znane z najdroższego bordoskiego wina Château Petrus nie ma żadnej oficjalnej klasyfikacji. Natomiast najlepsze winnice z pobliskiego Saint-Émilion, dopiero w XX wieku otrzymały tytuł Premier Grands Crus Classé.

Dlaczego Grands Crus Classés z Bordeaux tyle kosztują?

  • Są unikatowe. Najlepsze châteaux, a tak naprawdę należące do nich winnice – zostały określone 170 lat temu i od tego czasu niewiele się zmieniło. Nie licząc niewielkich korekt związanych ze zmianami właścicieli wszystko jest tak, jak za czasów cesarza Napoleona III. Nawet dzisiaj nie da się poszerzyć obszaru upraw, czy też podnieść wydajności winnicy. Większość z wielkich posiadłości ma zaledwie kilkanaście hektarów winnic. To naprawdę niewiele w porównaniu z liczonymi w setkach czy tysiącach hektarów posiadłościami w innych krajach winiarskiego świata. Gdy weźmiemy też pod uwagę bardzo niską wydajność będącą mniej więcej ¼ tego, co osiąga się w winnicach Nowego Świata przekonamy się, że tych win powstaje rocznie bardzo mało.
  • Są niezwykle długowieczne. Odmiany winogron, warunki klimatyczne, a przede wszystkim sposoby winifikacji i czas dojrzewania w beczkach powodują, że wina z najlepszych posiadłości mogą leżakować przez dekady. Wino o statucie Grands Crus Classé, powinno się otwierać po minimum pięciu, dziesięciu latach. Wiele z nich najlepiej smakuje dopiero po dwóch, trzech dekadach, a te najwybitniejsze swoje apogeum jakości osiągają niemal po pół wieku przechowywania w idealnych warunkach. Warto przy tym zaznaczyć, że w Bordeaux cały czas mamy spore różnice między rocznikami. Do tak długiego przechowywania nadają się jedynie te wina, które powstały w wybitnych latach. To także podbija cenę.
  • Są słynne. To naturalnie także wpływa na cenę win. Niewątpliwie wszystkie pięć posiadłości oznaczonych jako Premier Grands Crus Classé zaliczyć można do dziesięciu najsłynniejszych win świata! Każdy kto choć trochę interesuje się winami, zna takie nazwy jak Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut-Brion oraz Château Mouton Rothschild i wiele dałby za możliwość skosztowania tych win choć raz w życiu.
  • Są po prostu bardzo dobre. Absolutnie nie należy pomijać tego wymienionego na końcu, ale tak naprawdę najważniejszego czynnika. To, że w połowie XIX wieku wina z tych posiadłości osiągały najwyższe ceny miało swoje odbicie w ich jakości. Wyjątkowe siedliska i wielowiekowa tradycja dążenia do doskonałości zaowocowała i owocuje do dziś winami niezwykle złożonymi i bogatymi, a jednocześnie wyjątkowo eleganckimi i harmonijnymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here