Orzechy zaliczamy do najzdrowszych bakalii. Jeszcze kilkanaście lat temu większość osób mając na myśli orzechy, od razu podawała włoską odmianę. Obecnie na polskich stołach pojawiają się produkty z różnych stron świata. Jedną z popularnych przekąsek stały się orzechy pekan. Czym się różnią od orzechów włoskich? Czy warto je włączyć do swojej diety? Oto odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania.

Czym są orzechy pekan?

Orzechy pekan to smakołyk naturalnie występujący w centralnej i południowej części Stanów Zjednoczonych. Ich smak i lecznicze właściwości zostały docenione przez tamtejszą ludność już w XV wieku. Orzechy rosną na wielkich drzewach, które często osiągają nawet 50 metrów wysokości. Obecnie najwięcej orzechów pochodzi z Teksasu, nazywaną często pekanową stolicą świata. Orzechy pekan można pomylić z orzechami włoskimi ze względu na podobny wygląd. Są jednak pewne różnice, które od razu można zauważyć. Amerykański przysmak jest mniej pofałdowany, bardziej płaski i podłużny. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu są bardzo pożywne i dostarczają dużo energii.

Orzechy pekan i orzechy włoskie – właściwości

Zarówno orzechy włoskie, jak i orzechy pekan mają wiele właściwości prozdrowotnych. Można je spożywać w zwykłej postaci lub jako pyszną pastę orzechową np. na kanapki. Orzechy zawierają kwasy tłuszczowe pozwalające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Badania wykazały, że owoce pekanowca dostarczają aż 90% tłuszczów, które wspomagają przyswajanie witamin A, D, E oraz K. Większość orzechów ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Orzechy pekan i ich włoskie odpowiedniki obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższają poziom dobrego (HDL). Te dobre owoce pozwalają także unormować ciśnienie krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Specjaliści z firmy Nutura zajmującej się produkcją zdrowej żywności podkreślają, że warto włączyć do swojej diety oba gatunki orzechów:

„Regularne spożywanie różnych typów orzechów bardzo dobrze wpływa na ciało człowieka. Odmiana pekanowca dostarcza najwyższy poziom tłuszczów, witamin z grupy B, a także minerałów takich jak: fosfor, wapń, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i selen. Podobnie jest w przypadku orzechów włoskich, które bardzo dobrze wpływają na pamięć. Pomagają w nauce, dlatego zaleca się ich spożywanie w czasie dużego wysiłku umysłowego. Orzechy pekan mają bardzo niski indeks glikemiczny. Z tego względu mogą je bez obaw spożywać osoby borykające się z cukrzycą. Warto przy tym wspomnieć, że wszystkie orzechy są wysoko kaloryczne, dlatego jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, należy ograniczyć ich ilość w codziennym menu”.

Jak jeść orzechy pekan?

Orzechy pekan, podobnie jak włoskie, stanowią idealny dodatek do domowych wypieków, ciast, tortów, babeczek. Można je podawać jako samodzielną przekąskę lub jako część porannego śniadania, np. w owsiankach. Oba gatunki orzechów świetnie komponują się z sałatkami oraz daniami mięsnymi. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają masła orzechowe, które często stosuje się jako farsz do naleśników lub masy do przekładania tortów. Możliwości wykorzystania orzechów pekan i włoskich jest bardzo dużo. Dlatego smakołyki tego rodzaju cieszą się coraz większą popularnością, ponieważ urozmaicają nawet prostą potrawę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj