Kochacie smak kawy? Chcecie wybrać odpowiedni gatunek i rodzaj? Może zatem warto zwrócić uwagę na włoską kawę ziarnistą!

Włoska kawa ziarnista jest w stanie zachwycić niejednego miłośnika, ze względu na swój aromat i wyrazisty smak. Bezdyskusyjnie stwierdzono, że jest najbardziej ceniona we Włoszech. Jej początki sięgają XVI wieku, gdzie była eksportowana na wschód. Dzisiejsze sklepy posiadają w swoim asortymencie wszelkiego rodzaju kawy rozpuszczalne, słodzone czy inne kawopodobne produkty, jednakże nic nie jest w stanie dorównać smakiem prawdziwie włoskiej kawie.

Jakie ziarna kawy są najlepsze?

Przed dokonaniem zakupu warto pomyśleć nad tym, jaki smak będzie nam najbardziej odpowiadał. Jeśli lubimy łagodny, to warto zdecydować się na ziarna jaśniejsze, jeżeli natomiast pragniemy zaznać gorzkości, to warto zaopatrzyć się w mocniej palone ziarna. Nie powinny one być za bardzo ciemne, gdyż w ten sposób kamufluje się gorsze jakościowo ziarna. Sam aromat powinien być przyjemny dla naszego zmysłu węchu. Warto także zobaczyć na datę wypalenia ziaren na opakowaniu, unikać tych sprzed trzech miesięcy. W trakcie zakupu należy też obejrzeć, czy samo opakowanie jest szczelne, wskutek złego przechowania kawa może mieć słabszy smak i zapach.

Pod jaką postacią występują?

Pod względem smaku i aromatu włoska kawa ziarnista wygrywa. Oczywiście latte w typowej kawiarni nigdy nie będzie tą samą, co we Włoszech. Jednak warto poszerzyć wiedzę i znać niektóre nazwy kaw: caffè – inaczej po prostu kawa, natomiast dla Włochów to espresso. Druga to cappuccino. Jest to zwyczajnie espresso z dodatkiem ciepłego spienionego mleka. Ciekawostką jest to, że sama nazwa pochodzi od mnichów kapucynów, z powodu koloru kapturów. Caffè macchiato tłumacząc jest kawą tzw. „plamioną”, podaje się ją z małą ilością ciepłego mleka. Następna z kolei to latte macchiato – latte to mleko, akurat ta włoska kawa ziarnista bazuje w zdecydowanej ilości na spienionym mleku z niewielką ilością kawy. Razem tworzą dwie zauważalne warstwy między sobą. Caffè americano jest kawą espresso podawaną z gorącą wodą. Na koniec zostało caffè lungo – kawa z dużą ilością wody. W jej przypadku potrzeba dwa razy więcej wody niż w americano.

Reasumując, czasami warto wydać odrobinę więcej pieniędzy i cieszyć się wspaniałym smakiem oraz aromatem prawdziwej kawy. Na rynku istnieje bardzo dużo firm oferujących tego typu kawy. Posiadają wysokie standardy i można im w pełni zaufać, jeśli natomiast nadejdą nas wszelkie wątpliwości, warto poczytać recenzje i opinie na ich temat w internecie.

Dlaczego warto kupić włoską kawę ziarnistą?
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here