Jeśli stoisz przed wyborem ekspresu do kawy i nie wiesz, czy zdecydować się na ekspres kolbowy czy automatyczny, koniecznie przeczytaj ten artykuł! Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez choćby jednej filiżanki kawy. To rytuał, który nie tylko dodaje energii, ale i przysłowiowych skrzydeł! Jest również nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich. Kawa jest integralnym elementem przerwy w pracy, popołudniowych spotkań z przyjaciółmi i przeróżnych przyjęć. Paczka wyjątkowo wyselekcjonowanych, aromatycznych ziaren to również idealny pomysł na prezent. Twoje spotkania zarówno z bliskimi jak i sam na sam z kawą, mogą stać się jeszcze bardziej wyjątkowe… Podaruj sobie doskonały ekspres do kawy!

Jak działają ciśnieniowe ekspresy do kawy?

Zacznijmy od podstaw: Czy wiesz, na jakiej zasadzie działają ciśnieniowe ekspresy do kawy? Przez zmielone ziarna, przepuszczana jest gorąca woda pod ciśnieniem. Początkowo ekspres pobiera wodę i podgrzewa ją w specjalnym podgrzewaczu zwanym bojlerem lub termoblokiem. Następnie przepuszcza ją przez wcześniej zmielone ziarna znajdujące się w kolbie lub wewnętrznym pojemniku, w zależności od rodzaju ekspresu. Następuje proces zwany ekstrakcją, dzięki której powstaje finalny aromatyczny napój zwany powszechnie kawą. „Na pierwszy rzut oka” zasada działania ekspresów ciśnieniowych wydaje się banalnie prosta. Jednak specjaliści udoskonalają ich działanie od lat i jeszcze długo tak będzie. Wszystko po to, abyś mógł cieszyć się smakiem i zapachem idealnej kawy każdego dnia.

Kolbowe ekspresy do kawy

Jeśli szukasz profesjonalnego ekspresu do kawy, powinieneś zdecydować się na ekspres ciśnieniowy kolbowy. Dzięki niemu możesz skontrolować każdy etap składający się na przygotowanie mistrzowskiej kawy. Podejmujesz szereg wyborów: decydujesz o mieszance kawy, stopniu zmielenia ziaren oraz stopniu ich ubicia. W przeciwieństwie do ekspresów automatycznych kolbowe nie posiadają wbudowanego młynka. W celu zmielenia kawy musisz się zaopatrzyć w osobny sprzęt. Spienianie mleka odbywa się manualnie przy użyciu specjalnych urządzeń z dyszą i metalowych dzbanuszków, które pomagają kontrolować temperaturę mleka. Spienianie mleka zaczynamy od umieszczenia dyszy pod lekkim kątem i około 0,5-1 cm pod powierzchnią. W miarę upływu czasu urządzenie przesuwamy w głąb płynu. Jeśli chcesz, aby pianka mleka była jeszcze bardziej kremowa, pod koniec spieniania mleka, poruszaj delikatnie, okrągłymi ruchami dzbankiem i lekko stuknij nim o blat. Zawodowi bariści pracują nad swoim warsztatem całe życie. Przygotowanie kawy jest zarówno zabawą, jak i sztuką. Ekspresy kolbowe to idealne rozwiązanie dla właścicieli lokali gastronomicznych lub miłośników kawy, którzy czerpią przyjemność z jej przygotowania i lubią mieć kontrolę nad całym procesem parzenia.

Automatyczne ekspresy do kawy

To bohaterowie zarówno biura, jak i każdej dużej rodziny oraz poranków, gdzie w ekspresowym tempie chcielibyśmy napić się dobrej kawy. Do minimum ograniczają nasz czas spędzony na przygotowaniu kawy. Wystarczy, że od czasu do czasu do odpowiednich zbiorników, wlejesz wodę, mleko i wsypiesz kawę. Za pomocą kilku kliknięci (w niektórych modelach, nawet jednego!) przygotujesz taką kawę na jaką tylko masz ochotę: espresso, cappuccino, latte, flatwhite. To bardzo kusząca wizja! Z powodzeniem możesz uzyskać smak i aromat prawdziwej kawy, bardzo zbliżonej do tej podawanej w profesjonalnej kawiarni. Młynek do kawy oraz system spieniania mleka jest wbudowany w urządzenie. Cały proces parzenia kawy od początku do końca odbywa się we wnętrzu ekspresu. W ekspresach tego typu często występują opcje, które możesz dostosować do swoich upodobań. Należą do nich kilka poziomów grubości zmielonych ziaren, ilość mleka, moc kawy.

Uważamy, że zakup ekspresu do kawy to zawsze dobry pomysł. Filiżanka tego napoju zawsze postawi Cię na nogi i poprawi humor. Do dzieła!

źródło zdjęcia: freepik.com

Ekspresy do kawy – kolbowe czy automatyczne?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here