Najlepszy na Lato!                

Kokos z całą pewnością możemy uznać za jeden z najsmaczniejszych i najlepszych owoców na gorące lato. Zawarta w nim woda kokosowa doskonale gasi pragnienie, a dodatkowo jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu ze względu na posiadanie wiele korzystnych dla niego mikro i makroelementów. Po wypiciu wody możemy również zabrać się za miąższ, który może być fantastyczną przekąską lub który możemy suszyć i zostawić na później jako dodatek do wypieków bądź szejków. 

Jak się do niego zabrać?

Problemem jaki napotykamy przy konsumpcji kokosa jest jego otwarcie, które nie należy do najprostszych i najlepiej mieć na nie jakiś ,,trik”. Rozwiązaniem, które sprawdza się doskonale u mnie jest użycie korkociąga, który wbijamy w jedno z trzech oczek znajdujących się na kokosie, a następnie bardzo łatwo wkręcamy się do środka. Po wypiciu bądź przelaniu wody kokosowej czas zabrać się za dostanie się do miąższu, który również jest fantastyczną przekąską. Najlepiej sprawdzi się tutaj standardowy młotek, którym powinniśmy obijać kokosa wkoło, aż do jego rozłupania co następuje zwykle po około trzech-czterech mocniejszych uderzeniach. 

Jak obrać kokos?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here