Jako że w lokalach gastronomicznych nie brakuje brudnych naczyń, garnków, sztućców itd., konieczne jest wyposażenie ich w odpowiedni sprzęt, za pomocą którego możliwe będzie efektywne i skuteczne umycie tego wszystkiego na bieżąco. Karygodne byłoby podanie potrawy klientowi na brudnym talerzu czy nawet niemożliwość przygotowania jej ze względu na piętrzące się w zlewie przybory kuchenne, którymi nikt nie miał czasu do tej pory się zająć. Nieocenioną pomocą będzie zmywarka gastronomiczna, czyli profesjonalny sprzęt zapewniający wysoki poziom higieny, oszczędzający czas i energię pracowników. Jako że wybór tego typu urządzeń jest spory, należy zastanowić się nad tym, co mieć na uwadze podczas kupowania.

Jaki rodzaj zmywarki gastronomicznej wybrać?

Obecnie w sprzedaży znajduje się wiele rodzajów zmywarek gastronomicznych, w zależności od ich przeznaczenia. Należy wobec tego określić w pierwszej kolejności to, do czego będzie używane urządzenie. Do wybory mamy modele do szkła, naczyń, do tac, kapturowe, tunelowe. Jak widać, możliwości jest sporo. Jeśli potrzebujemy zmywarki do mycia delikatnych elementów, to idealnie  sprawdzi się ta do szkła, która ma słabszy strumień. W jej przypadku producenci zastosowali optymalną temperaturę mycia i płukania do produktów wykonanych z tego podatnego na stłuczenia surowca. Zmywarka przeznaczona do szkła została wzbogacona o uzdatniacz wody, co przeciwdziała osadzaniu się na szklanych powierzchniach nieestetycznych śladów kamienia. Z kolei modele do talerzy wyposażone są w funkcję wyparzania. Można oczywiście myć w nich też szkło i sztućce. Do wyboru użytkownik ma kilka programów mycia, które można dostosować do rodzaju zabrudzeń. Przy tych uporczywych idealnie sprawdza się opcja mycia ciągłego.

Do czyszczenia dużych przedmiotów takich jak garnki, tace, pojemniki, skrzynki czy blachy potrzebna będzie odpowiedniej wielkości zmywarka gastronomiczna, do której bez trudu włożymy akcesoria kuchenne o większych, w tym niestandardowych wymiarach. Godny polecenia będzie model kapturowy, otwierany od góry. Przy dużym lokalu gastronomicznym najlepszym rozwiązaniem jest zmywarka tunelowa, za pomocą której można umyć kilkanaście tysięcy naczyń w przeciągu godziny. Szeroki wybór zmywarek gastronomicznych możemy znaleźć na stronie https://gastromix.pl/3425-zmywarki .

Co należy mieć na uwadze przy wyborze zmywarki gastronomicznej?

Decydując się na zakup zmywarki gastronomicznej do swojego lokalu, należy zwrócić uwagę na:

  • Zasilanie,
  • Ciśnienie robocze zimnej wody,
  • Czas zmywania,
  • Ilość i typ obsługiwanych naczyń,
  • Pompę wspomagającą płukanie,
  • Pompę spustową,
  • Twardość wody,
  • Rodzaj i moc instalacji elektrycznej,
  • Dozowniki na środki czyszczące,
  • Miejsce przyłącza odpływu kanalizacyjnego,
  • Dzienną liczbę gości.
Jaką wybrać zmywarkę gastronomiczną?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here