Czy wiesz, ze wspomnienia z dzieciństwa mają zapach, kolor i smak? Pamiętamy, jak pachną babcine wypieki, oczami wyobraźni widzimy wymarzony zielony rowerek i pamiętamy upalne lato w mieście. Te wspomnienia najczęściej przenoszą nas w bezpieczny świat, to takie chwilowe oderwanie od codzienności i małe tęsknoty za tym, co minęło bezpowrotnie. A gdyby tak móc przeżyć jedno wspomnienie z dzieciństwa jeszcze raz, tu i teraz…? Gdyby to wspomnienie miało smak radości, przyjaźni, cudownych chwil?

Jak smakuje Twoje dzieciństwo?

Mózg człowieka wypiera to, co nieprzyjemne, dlatego są małe szanse, żeby ktoś z nas zapamiętał, jak smakował nielubiany w przedszkolu szpinak. Będziemy pamiętać, że go nie lubiliśmy, jaki miał kolor i z jakim daniem był podawany. Ale będziemy się zastanawiać, jaki on miał smak – przecież dziś bez traumy zjadamy szpinak na kilka sposobów? Co innego przyjemne smaki i zapachy – pamiętamy je doskonale. Kupując w lokalnej cukierni kruche ciasto z sezonowymi owocami, szukamy w nim smaku ulubionego wypieku z dzieciństwa. Lody gałkowe we wspomnieniach z lat dziecięcych mają różne kolory i intensywne smaki, obfite porcje roztapiają się w wafelku i ściekają po dłoniach. Ach, to były owocowe, słodkie i orzeźwiające wakacje!

Lody gałkowe – na złamane serce i za piątkę z matematyki

Jak pocieszały nas mamy, kiedy wracaliśmy ze złamanym sercem do domu? Nastoletnia miłość ma to do siebie, że jest bardzo intensywna i krótka – dlatego trzeba jak najszybciej obrócić smutek w radość. Najszybszy, a jednocześnie najsmaczniejszy sposób to wyjście na ulubione lody gałkowe. Chrupiące bakaliowe, aksamitne śmietankowe i orzeźwiające, soczyście truskawkowe – takie trio potrafiło szybko odmienić humor. A świetnie napisany sprawdzian z matematyki? Ma lodowy smak kwaśnej cytryny i głębokiej czekolady podanego w chrupiącym wafelku. Pamiętamy też majówkowe wycieczki rowerowe w nieznane, kiedy przed podróżą zajadaliśmy lody gałkowe, żeby starczyło nam sił na podróż. Dzieciństwo – wspaniały, beztroski czas!

W czym tkwi sekret lodów gałkowych?

Też zastanawiacie się, na czym polega fenomen lodów gałkowych i ich nieprzemijającej popularności? Podpowiemy Wam: żadne inne lody nie dają tak nieograniczonych możliwości smakowych. Można wybrać wielkość lodów, przez dokładanie kolejnych gałek. Można za każdym razem, w różnych lodziarniach wybierać swój ulubiony smak lodów i testować je, aż do wybrania swojego ulubionego, najpyszniejszego miejsca. Można też za każdym razem wybierać inne smaki i przy każdej kolejnej porcji lodów gałkowych decydować, czy będziemy do nich wracać w przyszłości. Takie lody jadły nasze babcie, nasi ojcowie, jemy my i będą je jeść nasze dzieci.

Przepraszam, jak to smakuje?

Lody gałkowe mogą mieć różne smaki i różne nazwy. Jeśli ich smak odpowiada konkretnemu produktowi – orzechowi, pistacji czy śmietance, nazwa jest jednoznaczna. Jednak coraz częściej lody gałkowe mają smaki pełnych deserów i warto dowiedzieć się u sprzedawcy, jaki smak lodów wybrać. Może okazać się, że ten niebanalnie brzmiący smak, zostanie naszym ulubieńcem! Będzie tworzył nowe, smaczne wspomnienia – tym razem już dorosłe… a może dzięki Tobie, właśnie czyjeś dzieciństwo uzyska nowy smak lodów gałkowych? Przypomnij sobie wszystkie smaki dzieciństwa, wszystkie smaczne skojarzenia z czasów młodości i utrwalaj je sobie, to bardzo miłe! Pozwól innym na budowanie lodowych wspomnień. Niech lody gałkowe staną się dla innych szybką ucieczką od codziennych zmartwień oraz miłą, słodką i orzeźwiającą nagrodą – nie tylko w upalne dni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj