Łosoś pojawia się często w wersji pieczonej lub smażonej, ale warto podawać tę rybę również w nieco ciekawszych wariantach. Idealnym pomysłem jest przygotowanie łososia w sosie z whisky. Jak przyrządzić takie danie? Z czym podawać taką rybę?
Jak przygotować łososia w sosie whisky?
Składniki na łososia w sosie z whisky:
- 350 g filetu z łososia,
- puszka ananasa,
- 2 ząbki czosnku,
- 15 ml sosu sojowego,
- 60 ml whisky,
- ½ łyżeczki papryczki chili,
- 60 ml marynaty teriyaki,
- 45 ml soku z cytryny,
- 125 ml wody,
- sól.
Sposób przygotowania:
Opłucz i osusz filet z łososia. Rozgnieć jeden ząbek czosnku i wetrzyj w mięso wraz z solą i odrobiną soku z cytryny. Piecz w folii aluminiowej w 180°C przez 20 minut. W tym czasie podsmaż ząbek czosnku na patelni, rozgnieć go i połącz z sokiem z puszki po ananasie, sosem teriyaki, sokiem z cytryny, sosem sojowym, chili oraz wodą. Do całości dodaj plastry ananasa pokrojone w drobną kostkę oraz whisky. Zagotuj całość na patelni przez około 40 minut, aż do zgęstnienia. Polej gotowym sosem upieczonego łososia.
Więcej przepisów na łososia w tak nietypowych odsłonach znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.
Z czym podawać łososia w sosie z whisky?
Łosoś w sosie z whisky to bardzo wyrazista propozycja, dlatego można podawać go jedynie w towarzystwie warzyw. Doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju surówki czy gotowane brokuły. Warto również postawić na mieszanki warzyw z ananasem, szczególnie że wchodzi on w skład całej potrawy. Doskonałym dodatkiem są grillowane plastry tego owocu, które prezentują się bardzo efektownie na zarumienionej rybie. Świetnie sprawdzą się też młode ziemniaki z sosem koperkowym czy frytki. Wówczas, zamiast keczupu można postawić na sos, którym polano łososia.
Łosoś jest rybą, z której można przygotować naprawdę wiele potraw. Ciekawe propozycje na takie dania znajdziesz na stronie: http://mowisalmon.pl/przepisy. Jest to baza inspiracji dla miłośników gotowania w tradycyjnym i nieco bardziej oryginalnym wydaniu.