Porcelana to specjalna odmiana ceramiki utworzona z masy z domieszką glinki kaolinowej i wypalanej w bardzo wysokiej temperaturze. Taki proces produkcji zapewnia jej wyjątkową trwałość, dlatego też od tysiącleci ceniona jest przez ludzi na całym świecie. Jej odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz połyskliwy wygląd sprawiły, że chętnie korzystamy z niej nie tylko w domu, ale i w restauracjach mniej lub bardziej wykwintnych.

Porcelana gastronomiczna jako wyznacznik najwyższej jakości

Restauracje to miejsca wyjątkowe, które służą nie tylko zaspokajaniu głodu, ale także spotkaniom towarzyskim i celebrowaniu ważnych w życiu chwil. Sercem każdej z nich są oczywiście smaczne i apetyczne potrawy. Do wyeksponowania ich walorów estetycznych idealnie sprawdzi się piękna i ponadczasowa porcelana gastronomiczna, która posiada wiele funkcjonalności.

Porcelana do restauracji jest wykonana z całkowicie naturalnych materiałów bez składników chemicznych, dzięki czemu nie wchodzi w reakcję z jedzeniem. Jej gładka i jednolita powierzchnia sprawia, że do jej wnętrza nie przenikają inne zapachy i tłuszcze. Dzięki temu porcelana dla gastronomii jest neutralne wobec potraw, a zatem nie wpływa na ich walory smakowe i zapachowe, co jest gwarancją sukcesu każdej restauracji.

Piękna i funkcjonalna porcelana dla gastronomii

Porcelana gastronomiczna nie tylko prezentuje się pięknie. Cechuje się większą grubością niż zestawy przeznaczone na użytek domowy oraz wzmocnionymi brzegami. Dzięki tym właściwościom porcelana dla restauracji wytrzymuje nieustanny proces czyszczenia ręcznego i w zmywarkach oraz są odporne na obicia, zarysowania, pęknięcia i wyszczerbienia, które mogłyby być niebezpieczne dla zdrowia gości. Dodatkowo porcelana dla gastronomii jest niezwykle funkcjonalna, ponieważ doskonale rozprowadza temperatury potraw i może być stosowana zarówno w kuchence mikrofalowej, jak i w piekarniku czy zamrażalce.

Porcelana dla restauracji — bogactwo wzorów i kolorów

Porcelana dla restauracji ma olbrzymie znacznie nie tylko, jeśli chodzi o jej funkcjonalność i wysoką jakość, które świadczą o profesjonalizmie lokalu. Równie ważna jest jej estetyka, która wpasuje się w styl i charakter restauracji. Zarówno porcelana gastronomiczna biała, jak i porcelana gastronomiczna kolorowa ma swoich zwolenników i przeciwników. Ni mniej jednak, dostosowując jej kolor odpowiednio do efektu, jaki chcesz osiągnąć, możesz uzyskać naprawdę ciekawe aranżacje.

Porcelana gastronomiczna biała przez lata uważana była za klasykę w każdej restauracji. Jej śnieżnobiała, jednolita i błyszcząca powierzchnia pozwala idealnie wyeksponować wygląd dań, nie odwracając uwagi od jej kolorów i komponentów. Tego rodzaju porcelana dla gastronomii największym uznaniem cieszy się tam, gdzie właścicielom zależy, aby ukazać mistrzowskie kompozycje swoich dań. Ponadto porcelana gastronomiczna biała cechuje się wyjątkową ponadczasowością, dlatego też nie trzeba będzie jej zmieniać, nawet gdy trendy w branży gastronomicznej ulęgnął zmianie.

Porcelana gastronomiczna kolorowa to trend wśród restauratorów, którzy poszukują nowoczesnych i zaskakujących rozwiązań, ponieważ doskonale akcentuje styl restauracji oraz jej profil żywieniowy. Ciekawym rozwiązaniem jest porcelana dla restauracji o kolorowych rantach i białym dnie. Dzięki takiej nucie kolorystycznej dania prezentują się na niej o wiele ciekawiej bez konieczności ich finezyjnej dekoracji i bardziej zachęcają do ich spożycia. Porcelana gastronomiczna kolorowa w odcieniach zieleni i brązu idealnie będzie współgrała z ideą zdrowego żywienia, kuchnią wegetariańską czy slow food. Z kolei zastawa w pastelowych kolorach żółci, błękitu, różu, czerwieni czy zieleni idealnie wpasuje się do kuchni śródziemnomorskiej, nowatorskiej i innowacyjnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj