Wakacje, luz, święty spokój. Żar leje się z nieba i brakuje ochoty na wyjście. Marzysz tylko o dobrej książce i drinku z palemką. Jednak dzieci marudzą, a mąż zagląda do lodówki w poszukiwaniu małego co nieco. Więc zaczynasz wertować swój zeszyt z przepisami. Na szczęście są gofry, które będziesz mogła przygotować wspólnie z dziećmi. Są pyszne, chrupiące i bardzo proste do zrobienia. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

300 g mąki pszennej

0,5 l mleka

75 g cukru pudru

szczypta soli

100 g masła

2 jajka

15 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W garnuszku stop masło, ostrożnie, aby się nie przypaliło. Do wysokiej miski wlej mleko, dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie powoli dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszaj za pomocą miksera lub łyżki. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją odrobiną tłuszczu. Wlewaj ciasto małymi partiami i piecz do zarumienienia. Podawaj z bitą śmietaną, owocami, ulubioną konfiturą lub posypane cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj