Świeże warzywa i owoce to lekkie, smaczne i niesamowicie zdrowe składniki, które warto spożywać jak najczęściej. Typowo wiosenną propozycją warzywnych i owocowych dań są sałatki, których przygotowanie nie jest trudne, lecz potrafi zajmować sporo czasu. Najdłużej trwa zwykle obieranie i krojenie warzyw, a także sprzątanie związane z myciem naczyń i zbieraniem obierek. Rozwiązaniem może być szatkownica do warzyw, przy której tradycyjne noże i deski do krojenia odejdą w zapomnienie.

Szatkownica do warzyw – kilka powodów, dla których warto ją mieć

Krojenie warzyw z pomocą noża bywa monotonne, a w przypadku dużych porcji sałatek może zajmować sporo czasu. Szatkownica kuchenna sprawia, że przebiega to znacznie szybciej i niepotrzebne są żadne dodatkowe naczynia, co dodatkowo zmniejsza ilość późniejszego sprzątania. Szatkownicę wystarczy w łatwy sposób rozłożyć i umyć pod bieżącą wodą, aby była gotowa do następnego użycia.

Krojenie warzyw ostrym nożem zawsze niesie ze sobą ryzyko skaleczenia. Zdarza się to nawet zawodowym i doświadczonym kucharzom, a co dopiero osobom, które amatorsko gotują i przyrządzają różnego rodzaju przekąski. Szatkownica do kapusty i innych twardych warzyw zabezpiecza przed ewentualnymi skaleczeniami, ponieważ oddziela ręce szatkującego specjalnym uchwytem, w który wyposażona powinna być każda mandolina do warzyw. Dla pełnego bezpieczeństwa użytkowania uchwyt odpowiedni jest dla osób praworęcznych i leworęcznych. Bywa on nazywany grzybkiem ze względu na swój zaokrąglony kształt. W środku znajdują się metalowe bolce, na które nabija się krojone warzywa.

Szatkownica do krojenia, w przeciwieństwie do tradycyjnego noża sprawia, że warzywa zawsze pokrojone są w idealnie równe kawałki. Z jednej strony jest to kwestia ich estetyki, szczególnie kiedy przygotowuje się sałatkę, którą zamierza się podać gościom albo postawić na świątecznym stole. Warto także pamiętać, że równe kawałki poszczególnych składników podczas obróbki cieplnej miękną w tym samym czasie, a więc wszystkie fragmenty gotowanych lub smażonych warzyw będą gotowe w tym samym momencie.

Szatkownica mandolina – co to za model i skąd wzięła się jego nazwa?

Jak szatkownica do krojenia mogła zostać skojarzona z instrumentem muzycznym i odziedziczyć po nim nazwę? Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Przypuszcza się, że szatkownica ręczna została nazwana mandoliną przez swój kształt, który tworzy wraz z okrągłą miseczką. Wspomniana miseczka, do której spadają posiekane warzywa, może przypominać pudło rezonansowe mandoliny, szczególnie wówczas, gdy na płaską część szatkownicy spojrzy się jak na gryf instrumentu. Podobny jest także wykonywany ruch – grając na instrumencie, palcami wprawia się struny w drgania, a korzystając z szatkownicy, w lekko podobny sposób przesuwa się warzywa po ostrzu.

Szatkownica kuchenna zwana mandoliną to model, którego propozycje zobaczyć można pod adresem https://borner.pl/kategoria-produktu/akcesoria-kuchenne/v-hebel/. Dla niezawodnego działania takiego narzędzia najważniejsza jest ostrość i materiał wykonania jego ostrzy. Ostrza zwykle tworzone są z odpornej na stępienie stali szlachetnej, a w zestawie znaleźć można kilka sztuk o różnej grubości, które zmienia się w szatkownicy zależnie od potrzeb.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here