Czy wiesz, czym jest zielona kawa? A czy znasz jej spektakularne działanie na ludzki organizm? Jeżeli nie, koniecznie przeczytaj ten artykuł! Ziarna zielonej kawy, to ziarna, które po prostu nie zostały poddane obróbce termicznej. Ze względu na to, że nie zostały palone, mają zieloną barwę oraz specjalne właściwości, których palona kawa nie ma w swoim składzie. Co ciekawe, zielona kawa jest popularnym składnikiem preparatów na odchudzanie. Dlaczego? Na to pytanie oraz wiele innych odpowiadamy w poniższym artykule!

Jak powstaje zielona kawa?

Zacznijmy od tego, skąd w ogóle pochodzi kawa i jak wygląda roślina, która wydaje jej ziarna. Krzewy kawowe rosną w rejonie międzyzwrotnikowym. Roślina wydaje białe kwiaty o niewielkich rozmiarach i przyjemnym zapachu. Owoce kawy na przestrzeni czasu zmieniają barwę z czerwonej, przez żółtą do purpurowej. Wewnątrz nich są pestki, które są wydobywane i to właśnie z nich produkuje się kawę.

Aby wydobyć nasiona kawy, stosuje się dwie metody – naturalne suszenie owoców na słońcu, a następnie maszynowe łuskanie oraz tzw. metodę mokrą. Metoda mokra polega na oddzielaniu nasion od miąższu przez zgniatanie owoców za pomocą specjalnych maszyn z użyciem dużej ilości wody. Następnie nasiona poddawane są procesowi fermentacji, która może trwać nawet do 60 godzin.

Dalsza produkcja zielonej kawy to już sortowanie, suszenie, polerowanie oraz inne czynności, które powodują, że docelowo może ona znaleźć się w Twojej kuchni! Takie surowe ziarna, których się nie wypala to właśnie zielona kawa. Co ciekawe, jest bardzo trwała, może być składowana nawet kilka lat.

Jakie właściwości ma zielona kawa?

Zielona kawa znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości ułatwiających odchudzanie. To wszystko za sprawą wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego, który ma w swoim składzie. W tradycyjnej kawie jest go niewiele. Odchudzające właściwości zielonej kawy są również potwierdzone badaniami naukowymi. Z tego powodu zielona kawa może skutecznie wspomagać odchudzanie, jednak tylko wtedy, gdy idzie w parze ze zdrową, zbilansowaną dietą.

Oprócz kwasu cholrogenowego w zielonej kawie znajdziesz również wiele polifenoli, kwas ferulowy, kwas salicylowy, a także wiele innych korzystnych dla zdrowia substancji. Zielona kawa to również źródło witamin, do których należą witamina B1, B2, B5, B12, witamina C oraz kwas foliowy. Oprócz tego około 5% suchej masy stanowią: fosfor, sód, magnez, wapń, potas, mangan, żelazo.

Czy na tym koniec właściwości zielonej kawy? Absolutnie nie, zielona kawa ma do zaoferowania o wiele więcej!

Właściwości zielonej kawy:

  • Działanie antyoksydacyjne,
  • Działanie pobudzające,
  • Zmniejsza napady wilczego głodu,
  • Wpływa na zwiększenie produkcji przeciwciał,
  • Poprawia wydolność fizyczną, pomaga zadbać o lepszą kondycję,
  • pomaga usunąć cellulit,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
  • chroni wątrobę.

Jak widzisz, spożywanie zielonej kawy wpływa bardzo korzystnie na kondycję Twojego organizmu, dlatego naprawdę warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

Zielona kawa – podsumowanie

Zielona kawa zawiera wiele cennych, prozdrowotnych składników. Jeżeli zależy Ci na zdrowiu i zgrabnej sylwetce na pewno należy włączyć ją do swojej codziennej diety. Kawę zieloną możesz spożywać na zmianę z tradycyjną kawą czarną, która również posiada właściwości prozdrowotne. Wielu ludzi woli właśnie tradycyjną kawę palona ze względu na jej bogaty smak i aromat.

Co zrobić, aby kawa, którą spożywasz, smakowała jeszcze lepiej? Warto zadbać o stan swojego ekspresu, ponieważ to właśnie w dużej mierze on wpływa na końcowy smak Twojego ulubionego napoju. Naprawa ekspresów do kawy we Wrocławiu to miejsce, gdzie grono specjalistów zadba w najlepszy sposób o Twój sprzęt.

źródło zdjęcia: freepik.com

Zielona kawa – właściwości i sposób parzenia
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here