Dowiedz się, czym różni się kasza niepalona od palonej i zmień swoją listę zakupów. Przechadzając się alejkami najpopularniejszych marketów natrafisz na regał z kaszami, a tam na pewno znajdziesz kaszę gryczaną paloną. Jest ona najpopularniejsza. Dlaczego więc warto poszukać sklepu, który oferuje w sprzedaży kaszę gryczaną niepaloną? I dlaczego warto ją kupić?
Kasza gryczana palona, a kasza gryczana niepalona – czym się różnią?
Kasza gryczana palona, zwana również kaszą gryczaną prażoną poddaje się obróbce cieplnej. Dzięki temu staje się bardziej aromatyczna, ma brązowy kolor i lekko gorzkawy posmak. Kaszę gryczaną niepaloną poddaje się wyłącznie suszeniu, dlatego też jej smak jest delikatniejszy.
Obie kasze, zarówno palona, jak i niepalona, to dobre źródło węglowodanów i białka. Zawierają również dwa aminokwasy egzogenne (tryptofan oraz lizynę), czyli takie, których organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować
i muszą być dostarczane z zewnątrz tj. z pożywienia.
Dlaczego warto włączyć do swojego menu kaszę gryczaną niepaloną?
1. Zwiększona zawartość flawonoidów
Flawonoidy są organicznymi związkami chemicznymi o właściwościach bioaktywnych.
Mają działanie:
– przeciwbakteryjne
– przeciwwirusowe
– przeciwnowotworowe
– przeciwmiażdżycowe
– przeciwalergiczne
– rozkurczające
Obniżają również ryzyko powstawania skrzepów oraz obniżają ciśnienie krwi. Kasza gryczana niepalona zawiera ich aż 19mg/100g, natomiast palona zaledwie 4 mg/100g.
2. Bogate źródło witamin i minerałów
– zawiera witaminy B1 i B2, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
– zawiera składniki mineralne takie jak magnez, wapń, żelazo, nikiel, kobalt, cynk, miedź, jod, bor, które wpływają dobroczynnie na ogromną liczbę reakcji zachodzących w organizmie. Palenie kaszy wpływa na obniżenie ich zawartości.
3. Zawartość kwasów organicznych, niezbędnych do utrzymania dobrego stanu zdrowia
Kasza niepalona zawiera między innymi kwas foliowy, cytrynowy i jabłkowy. Kwas foliowy jest polecany przede wszystkim kobietom w ciąży. Kwas jabłkowy między innymi wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, reguluje pracę układu pokarmowego. Za stabilizację witamin i minerałów w organizmie odpowiada właśnie kwas cytrynowy.
4. Wysoka zawartość błonnika
Kasza gryczana niepalona – sprawdź zawiera więcej błonnika niż kasza gryczana prażona. Z tego względu powinny po nią sięgać szczególnie osoby, które chcą zredukować masę ciała, ponieważ wpływa na szybsze zaspokojenie głodu. Spożywanie błonnika wspomaga również perystaltykę jelit i niejednokrotnie usuwa problemy związane z zaparciami. Co więcej, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu ogółem (LDL i HDL) oraz frakcję cholesterolu LDL (jest to forma cholesterolu, która ma negatywne działanie na funkcjonowanie organizmu).
5. Stabilizuje poziom glukozy we krwi
To wspaniała wiadomość dla diabetyków oraz osób cierpiących na insulinooporność. Kasza gryczana niepalona to dobre źródło węglowodanów. Po spożyciu jej nie będziesz odczuwał senności, a także uczucie sytości będzie Ci towarzyszyć dłużej.
Zarówno kasza gryczana palona, jak i kasza gryczana niepalona są zdrowe. Jednak obróbka cieplna sprawia, że ilość cennych składników odżywczych w kaszy prażonej jest niższa.
źródło zdjęcia: freepik.com