Bitki z indyka to smaczne i zdrowe danie obiadowe. Wykonane z delikatnego, chudego mięsa z aksamitnym sosem, doskonale pasuje do ziemniaków, kasz i ryżu. Potrawę tą można przyrządzać na różne sposoby. Wykorzystując odpowiednie warzywa i przyprawy podkreślimy wykwintny smak tego dania, trafiając w gusta tak starszych, jak i młodszych wielbicieli domowej kuchni.

Bitki z indyka w sosie własnym

Bitki z indyka w sosie własnym to najbardziej popularna wersja, która króluje na polskich stołach. Są łatwe w przygotowaniu, stanowiąc pożywną i smaczną podstawę każdego obiadu. Aby przygotować porcję dla 4 osób, potrzebujemy:

  • 500 gram mięsa indyczego z piersi
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 średnią cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • liście laurowe
  • majeranek
  • mąkę
  • olej lub oliwę z oliwek

Przystępując do gotowania bitek z indyka w sosie własnym:

    1. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące.
    2. Następnie na wybranym tłuszczu podsmażamy bitki na złocisty kolor, po czym przekładamy je na chwilę na talerz.
    3. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, następnie dokładamy do niej posiekany czosnek oraz przygotowane wcześniej mięso.
    4. Po chwili zalewamy wszystko wodą, tak, aby przykryła ona mięso. Dusimy je pod przykryciem przez około 50 minut.
    5. Pod koniec gotowania na patelnię dokładamy pozostałe przyprawy i dusimy całość jeszcze przez 10 minut.
    6. Bitki z indyka podajemy na ciepło z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą.

Bitki z indyka w sosie paprykowo-pieczarkowym

Bitki z indyka w sosie paprykowo-pieczarkowym to ciekawa alternatywna dla wersji w sosie własnym. Jest nieco trudniejsza w przygotowaniu, ale dzięki wyjątkowej kompozycji składników zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Aby przygotować bitki z indyka w sosie paprykowo-pieczarkowym na obiad dla 4 osób, będziemy potrzebować:

  • 500 gram mięsa z piersi indyka
  • 2 papryki w wybranych kolorach
  • 300 gram pieczarek
  • jedną cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 800ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • curry
  • zioła prowansalskie
  • olej lub oliwę z oliwek
  • mąkę

Sposób przygotowania bitek z indyka w sosie paprykowo-pieczarkowym:

    1. Mięso kroimy na niewielkie plasterki, rozbijamy i doprawiamy solą. Cebulę kroimy w piórka.
    2. Następnie smażymy mięso wraz z cebulą na patelni na złoty kolor, dodając niewielką ilość tłuszczu.
    3. Zalewamy całość bulionem i dusimy, aż bitki będą wystarczająco miękkie.
    4. W międzyczasie kroimy umyte pieczarki, papryki oraz czosnek w niewielką kostkę.
    5. Dokładamy pokrojone składniki oraz przyprawy według uznania do mięsa; dusimy całość przez kwadrans.
    6. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go dosypując ostrożnie odrobinę mąki.
    7. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami, ryżem bądź kaszą na ciepło.

Bitki z indyka to wyjątkowo delikatne i pożywne danie. Wykonane z chudego mięsa nie są zbytnio kaloryczne, sprawdzając się również u osób na diecie. Warto wypróbować oba warianty – zarówno w sosie własnym, jak i z papryką i pieczarkami. To całkowicie odmienne kompozycje smakowe, bazujące na mięsie z indyka, które doskonale łączą się z dodatkami, takimi jak ziemniaki czy kasza. Podając obiad, nie zapominajmy nałożyć na talerz sałatek, które podkreślą smak każdego dania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj