Bitki z indyka to smaczne i zdrowe danie obiadowe. Wykonane z delikatnego, chudego mięsa z aksamitnym sosem, doskonale pasuje do ziemniaków, kasz i ryżu. Potrawę tą można przyrządzać na różne sposoby. Wykorzystując odpowiednie warzywa i przyprawy podkreślimy wykwintny smak tego dania, trafiając w gusta tak starszych, jak i młodszych wielbicieli domowej kuchni.
Bitki z indyka w sosie własnym
Bitki z indyka w sosie własnym to najbardziej popularna wersja, która króluje na polskich stołach. Są łatwe w przygotowaniu, stanowiąc pożywną i smaczną podstawę każdego obiadu. Aby przygotować porcję dla 4 osób, potrzebujemy:
- 500 gram mięsa indyczego z piersi
- 1,5 szklanki wody
- 1 średnią cebulę
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- liście laurowe
- majeranek
- mąkę
- olej lub oliwę z oliwek
Przystępując do gotowania bitek z indyka w sosie własnym:
-
- Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące.
- Następnie na wybranym tłuszczu podsmażamy bitki na złocisty kolor, po czym przekładamy je na chwilę na talerz.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, następnie dokładamy do niej posiekany czosnek oraz przygotowane wcześniej mięso.
- Po chwili zalewamy wszystko wodą, tak, aby przykryła ona mięso. Dusimy je pod przykryciem przez około 50 minut.
- Pod koniec gotowania na patelnię dokładamy pozostałe przyprawy i dusimy całość jeszcze przez 10 minut.
- Bitki z indyka podajemy na ciepło z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą.
Bitki z indyka w sosie paprykowo-pieczarkowym
Bitki z indyka w sosie paprykowo-pieczarkowym to ciekawa alternatywna dla wersji w sosie własnym. Jest nieco trudniejsza w przygotowaniu, ale dzięki wyjątkowej kompozycji składników zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Aby przygotować bitki z indyka w sosie paprykowo-pieczarkowym na obiad dla 4 osób, będziemy potrzebować:
- 500 gram mięsa z piersi indyka
- 2 papryki w wybranych kolorach
- 300 gram pieczarek
- jedną cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 800ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz
- curry
- zioła prowansalskie
- olej lub oliwę z oliwek
- mąkę
Sposób przygotowania bitek z indyka w sosie paprykowo-pieczarkowym:
-
- Mięso kroimy na niewielkie plasterki, rozbijamy i doprawiamy solą. Cebulę kroimy w piórka.
- Następnie smażymy mięso wraz z cebulą na patelni na złoty kolor, dodając niewielką ilość tłuszczu.
- Zalewamy całość bulionem i dusimy, aż bitki będą wystarczająco miękkie.
- W międzyczasie kroimy umyte pieczarki, papryki oraz czosnek w niewielką kostkę.
- Dokładamy pokrojone składniki oraz przyprawy według uznania do mięsa; dusimy całość przez kwadrans.
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go dosypując ostrożnie odrobinę mąki.
- Gotowe bitki podajemy z ziemniakami, ryżem bądź kaszą na ciepło.
Bitki z indyka to wyjątkowo delikatne i pożywne danie. Wykonane z chudego mięsa nie są zbytnio kaloryczne, sprawdzając się również u osób na diecie. Warto wypróbować oba warianty – zarówno w sosie własnym, jak i z papryką i pieczarkami. To całkowicie odmienne kompozycje smakowe, bazujące na mięsie z indyka, które doskonale łączą się z dodatkami, takimi jak ziemniaki czy kasza. Podając obiad, nie zapominajmy nałożyć na talerz sałatek, które podkreślą smak każdego dania.