Dlaczego przetwory owocowe i warzywne smakują zupełnie inaczej u naszych mam i babć niż w te ze sklepów i marketów? Sekretem jest przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Należy dbać o jakość i o to, aby wszystkie produkty wykorzystywane do zrobienia soków i przetworów były najwyższej jakości.
Jak powstają domowe syropy i przetwory?
Produkowane na rynek masowy syropy i przetwory z owoców są powszechnie dostępne, ale ich jakość jest dyskusyjna. Warto sięgnąć po takie syropy czy przetwory owocowe, które są wytwarzane na bazie tradycyjnych metod, a nad każdym etapem produkcji pojedynczego słoiczka czy buteleczki czuwa człowiek. Wówczas smak i aromat produktu będzie niezrównany, o czym przekonamy się, kiedy będziemy używać ich do herbaty, deserów czy ciast i napojów.
Właśnie takie warunki spełniają produkty dostępne na stronie sklepu Eterno – nie ma w nich sztucznych substancji. Przetwory te są takie, jak u mamy czy babci. Znajdują się w nich naturalne składniki, dojrzewające w słońcu owoce oraz przyprawy. Wszystko to powoduje, że mają one niepowtarzalny smak i aromat. W ofercie znajdują się nie tylko przetwory owocowe, ale i owoce w syropie – cytrynki, pomarańcze, maliny i owoce egzotyczne, takie jak np. mango.
Dlaczego warto sięgnąć po domowe syropy i przetwory?
Przede wszystkim należy sięgać po syropy i przetwory przygotowane z dbałością o szczegóły i z zastosowaniem tradycyjnych, babcinych przepisów, z uwagi na ich niepowtarzalny smak i aromat. Każdy deser, naleśniki, gofry, ciasto czy budyń i herbata z owocami w syropie zyskają dodatkowy atut i każdy będzie chciał ich spróbować.
Poza tym dzięki temu, że w syropach i innych przetworach owocowych zamykane są pełnowartościowe owoce, zachowują one swoje walory odżywcze. Mają wiele witamin i minerałów, które pozwolą nam podbudować swój układ odpornościowy – między innymi jesienią i zimą. Tak będzie działała na przykład herbata z dodatkiem cytryn w rumie. Gdy za oknem chłód i chcemy się skutecznie rozgrzać, herbata z cytrynkami w rumie nam w tym wydatnie pomoże. Alternatywą są przetwory cytrynowe z cynamonem, miętą lub aromatyczną żurawiną – tak samo smaczne i zdrowe, jak pozostałe owoce w syropie i w przetworach, które są robione na bazie przepisów tradycyjnych, metodą domową.