Parzenie kawy dla wielu z nas jest rytuałem, bez którego nie wyobrażamy sobie chociażby rozpoczęcia dnia. W wielu krajach świata ten rytuał wygląda nieco inaczej, ale fanów kawy łączy zamiłowanie do smaku, aromatu i właściwości pobudzających tego znanego od dawna napoju. Przez lata zmieniała się technika parzenia kawy i wraz z powstawaniem nowych urządzeń, dostosowywano nieco znane wszystkim rytuały. Wraz z pojawieniem się pierwszych ekspresów do kawy nastała pewna rewolucja w kawowej branży. Najpowszechniej wykorzystywane są ekspresy manualne, przelewowe, ciśnieniowe automatyczne oraz kolbowe. Tak naprawdę każde z tych rozwiązań oferuje coś unikatowego, wydobywa z kawy różne cechy i nadaje jej wyjątkowego stylu.
Dlaczego warto wybrać ekspres kolbowy?
To rodzaj ekspresu ciśnieniowego, w którym jednak mamy możliwość ręcznego wykonania naszego ulubionego naparu, dostosowując go znacznie bardziej do swoich potrzeb i upodobań. Możemy również pozwolić sobie również na znacznie więcej wariacji i kombinacji, aniżeli w przypadku ekspresów automatycznych, gdzie cały proces parzenia odbywa się poza naszą kontrolą.
Cechy ekspresów kolbowych do kawy
Ekspresy kolbowe znajdziemy w wersjach z młynkiem automatycznym oraz bez niego. W tym drugim przypadku będziemy musieli każdorazowo zmielić kawę przed jej zaparzeniem. Oczywiście może być to pewna niedogodność, ale wielu ludzi i tak kocha świeżo mieloną kawę i uwielbia robić to ręcznie. Wersje bez młynka zwykle są tymi bardziej ekonomicznymi, częściej widywanymi w domach, aniżeli w restauracjach i lokalach gastronomicznych. W ekspresie kolbowym możemy samodzielnie dobrać ilość kawy, a także stopień jej zaparzenia. Dodatkowo ekspres tego rodzaju umożliwia zmienianie ciśnienia i jego dostosowanie do naszych potrzeb, co także pozwoli wydobyć określone cechy parzonej przez nas kawy.
Ekspres kolbowy pozwala na przygotowanie filiżanki kawy espresso, która może służyć jako baza do wykonania bardziej skomplikowanych napojów. To doskonałą propozycja do domu dla wszystkich, którzy chcą poczuć się jak w dobrej kawiarni.