Nie musisz być zawodowym kucharzem, aby eksperymentować w kuchni! Dla niektórych gotowanie to jedynie przykra konieczność, dla innych – źródło przyjemności. Jeśli należysz do pierwszej grupy, zapewne unikasz skomplikowanych przepisów, których wykonanie wymaga przygotowania wielu składników oraz spędzania w kuchni długich godzin. Nie oznacza to jednak, że Twoje potrawy nie mogą być przepyszne! Dla osób, które cenią sobie prostotę i zarazem oryginalny, pyszny smak mamy proste rozwiązanie: gotowe sosy. To dzięki nim nawet najprostsze dania nabiorą charakteru. Gotowe sosy nie wymagają od Ciebie zbyt wielu umiejętności oraz wysiłku podczas przygotowywania – to szybkie i smaczne dodatki.

Majonez – pasuje do wszystkiego

Majonez to niezastąpiony sos, ponieważ możesz dodać go do niemal wszystkich przekąsek… oczywiście w wydaniu wytrawnym, bowiem nie sprawdzi się raczej do ciast. Charakterystyczny smak majonezu trudno pomylić z czymkolwiek; jednocześnie jest to doskonały sos bazowy, za pomocą którego stworzysz nowe, ciekawe sosy. Majonez możesz wykorzystać jako dodatek do jajek, sałatek, ryb, zapiekanek, kanapek, tortilli – lista jest naprawdę długa! Domowy majonez przygotowuje się z jajek, soli, pieprzu, musztardy, octu winnego i oleju. Nie masz czasu na cierpliwe ubijanie składników? Wybierz majonez Fanex – sosy tej marki to wysoka jakość, po którą sięgają również profesjonalni kucharze.

 Majonezy Fanex

A może wolisz coś ostrzejszego?

Stworzyć piekielnie ostry sos nie jest trudno – wystarczy dosypać do niego mnóstwo pieprzu, ostrej papryki lub chili. Trudniej jednak uzyskać ostry, ale zarazem wyrazisty sos, który nie będzie wypalał kubków smakowych. Jeśli nie masz ochoty na kulinarne eksperymenty i zależy Ci na idealnie dobranej kompozycji, postaw na gotowe sosy. Ostry sos arabski nie składa się wyłącznie z ostrych papryczek – jeśli nie masz wprawy w tworzeniu ostrych sosów, lepiej zostaw to zadanie specjalistom. Wystarczy chwila nieuwagi i potencjalnie pyszne jedzenie zmieni się w potrawę nie do przełknięcia. Możesz wykorzystać także gotowy sos czosnkowy i nieco go podkręcić, dodając świeży czosnek lub przyprawy bądź łagodząc jego smak dodatkiem jogurtu.

 Łosoś z sosem czosnkowym

Proste, sprawdzone połączenia 

Najprostszy przepis na pyszny sos, który będzie pasował do wszystkiego? Zmieszaj ze sobą ketchup i majonez. To banalnie łatwe, a zarazem genialne połączenie, idealne do pizzy, zapiekanek, sałatek, burgerów, wrapów i innych przekąsek. Bez problemu wykonasz także we własnej kuchni sos miodowo-musztardowy: wystarczy trochę musztardy, miodu, oliwy i soku z cytryny. Na bazie majonezu możesz stworzyć również pyszny sos tatarski lub sos paprykowy. Czasem mniej znaczy więcej, dlatego zanim zaczniesz dodawać kolejne składniki lub potrawy, próbuj mieszanki. W wielu przypadkach prostota danego sosu jest także jego siłą. Z czasem wyrobisz sobie z pewnością swój własny, indywidualny styl, który nada przygotowywanym potrawom oryginalności.

 Pizza z gotowym sosem

Nie bój się tworzenia nowych smaków!

Nawet jeśli nie posiadasz dużego doświadczenia kulinarnego, pobaw się trochę w kuchenne eksperymenty. Oczywiście jeśli planujesz zaprosić na obiad całą rodzinę, zalecamy wybór sprawdzonych przepisów i dodatków, aby nie narażać siebie i bliskich na nieprzyjemną niespodziankę. Jeśli jednak masz trochę wolnego czasu, ketchup i inne sosy w lodówce oraz przyprawy, puść wodze fantazji i zabaw się w szefa kuchni, tworzącego nowe menu! Pamiętaj, by stawiać na składniki wysokiej jakości, by móc wydobywać z nich pełnię smaku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj