W kuchni na ostro.

Rodzajów noży kuchennych jest naprawdę dużo, a oto najważniejsze z nich:

1. Nóż szefa kuchni – charakteryzuje się dużych rozmiarów ostrzem często przekraczającym 20 cm.

2. Nóż do obierania – jego ostrze jest małe, w przedziale 5-7 cm.

3. Nóż do filetowania – ma specjalne ostrze, które oddziela mięso od kości.

4. Nóż uniwersalny – przypomina nóż szefa kuchni ale jest od niego niewiele krótszy i węższy.

5. Nóż do pieczywa – posiada długie ząbkowane ostrze.

Podczas wyboru noży powinnyśmy zwrócić uwagę na:

Materiał – jest to priorytetowy parametr. Od niego zależy czy nóż będzie szybko tępiał, ulegnie zniszczeniom mechanicznym, czy korozji. Wyróżnia się ostrza wykuwane i walcowane. Noże kute są lepszym wyborem, ponieważ wykonuje się je ze stali charakteryzującej się sporą gęstością.

Twardość ostrza – twarde noże charakteryzują się twardością powyżej 50 HRC.

Ostrość – nie możemy jej zmierzyć ale przed zakupem noża warto sprawdzić jeżeli można czy jest ostry.

Wygoda – mowa jest tutaj o rękojeści. Zwykle wykonana z drewna bądź tworzyw sztucznych. Powinna gwarantować pewny chwyt.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj