W kuchni na ostro.
Rodzajów noży kuchennych jest naprawdę dużo, a oto najważniejsze z nich:
1. Nóż szefa kuchni – charakteryzuje się dużych rozmiarów ostrzem często przekraczającym 20 cm.
2. Nóż do obierania – jego ostrze jest małe, w przedziale 5-7 cm.
3. Nóż do filetowania – ma specjalne ostrze, które oddziela mięso od kości.
4. Nóż uniwersalny – przypomina nóż szefa kuchni ale jest od niego niewiele krótszy i węższy.
5. Nóż do pieczywa – posiada długie ząbkowane ostrze.
Podczas wyboru noży powinnyśmy zwrócić uwagę na:
Materiał – jest to priorytetowy parametr. Od niego zależy czy nóż będzie szybko tępiał, ulegnie zniszczeniom mechanicznym, czy korozji. Wyróżnia się ostrza wykuwane i walcowane. Noże kute są lepszym wyborem, ponieważ wykonuje się je ze stali charakteryzującej się sporą gęstością.
Twardość ostrza – twarde noże charakteryzują się twardością powyżej 50 HRC.
Ostrość – nie możemy jej zmierzyć ale przed zakupem noża warto sprawdzić jeżeli można czy jest ostry.
Wygoda – mowa jest tutaj o rękojeści. Zwykle wykonana z drewna bądź tworzyw sztucznych. Powinna gwarantować pewny chwyt.