Meble ze stali nierdzewnej do hotelu i restauracji muszą spełniać wysokie standardy. Są one narażone na dużą wilgotność powietrza, wysoką temperaturę oraz uszkodzenia mechaniczne. Często muszą one utrzymać ciężki sprzęt, garnki oraz serwis. Są one eksploatowane przez pracowników, którzy oczekują bezpiecznego stanowiska pracy. Wyposażenie restauracji czy hotelu jest kosztowne. Decydując się na meble Stalgast możemy być pewni, że posłużą one nam przez lata.
Jakie meble ze stali nierdzewnej do hotelu i restauracji wybrać
Meble Stalgast ze stali nierdzewnej są niezwykle wytrzymałe. Doskonale nadają się one do każdej restauracji oraz hotelu, gdzie sprzęt jest bardzo mocno eksploatowany. Wyposażając miejsce pracy powinniśmy zwracać uwagę na to, aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń, jaką mamy do dyspozycji. Do wyboru mamy m.in.:
- szafy ze stali nierdzewnej;
- stół przyścienny oraz centralny;
- regały – idealne na zaplecze, do magazynu lub chłodni;
- wózki transportowe i kelnerskie ze stali nierdzewnej;
- taboret gazowy – z jednym lub większą liczbą palników.
Meble Stalgast są niezwykle praktyczne. Odpowiednio dobrane pomogą nam usprawnić pracę. Ponadto są łatwe do utrzymania w czystości. Nie odbarwią się pod wpływem działania silnych środków czyszczących czy też produktów spożywczych tj. wino, czerwone buraczki czy sok z jagód. Wiele czynności tj. wałkowanie ciasta czy obieranie owoców i warzyw, możemy wykonywać bezpośrednio na blacie stołu kuchennego.
Stół stalowy do gastronomii – centralny i przyścienny
Kuchnia w restauracji może być wyposażona w kilka rzędów stołów. Pozwoli to na zorganizowanie większej powierzchni do pracy dla każdego z pracowników. Zarówno kucharz, pomoce kuchenne, jak i osoba obsługująca zmywak powinna mieć wyznaczone oraz odpowiednio wyposażone stanowisko pracy, za które będzie odpowiedzialna.
Stoły przyścienne do pracy pozwolą nam stworzyć dodatkową przestrzeń do wykonywania czynności tj.:
- obróbka mięsa;
- obieranie oraz cięcie warzyw;
- dekorowanie potraw;
- odkładanie czystych oraz brudnych naczyń.
Strona stołu, która znajduje się przy ścianie, jest odpowiednio wykończona. Dzięki temu brud oraz resztki jedzenia nie dostają się za meble.
Stół stalowy do kuchni pod blatem posiada dodatkową powierzchnię – otwartą lub zamykaną, gdzie możemy odłożyć maszyny, naczynia czy też przybory potrzebne do pracy. Możemy zdecydować się na meble ze stali nierdzewnej z drzwiami skrzydłowymi lub suwanymi. W zależności od potrzeby przydatne mogą okazać się również szuflady np. na ostre noże.
Aby stworzyć dodatkową powierzchnię na stoły przyścienne do pracy możemy postawić nastawki. Sprawdzą się one np. do przechowywania potrzebnych przypraw, odkładania przygotowanych wcześniej sałatek, przystawek czy też deserów. Możemy także zdecydować się na półki wiszące. Świetnym rozwiązaniem są wózki transportowe i kelnerskie ze stali nierdzewnej. W trakcie przygotowań na przyjęcie dużej grupy gości pozwolą one nam na przechowywanie oraz transportowanie do innych pomieszczeń potraw, które mogą być przygotowane wcześniej.
Wózki transportowe i kelnerskie ze stali nierdzewnej
Wózki transportowe i kelnerskie ze stali nierdzewnej mogą nam posłużyć do przewożenia potraw z kuchni na salę z gośćmi oraz brudnych naczyń do kuchni. Możemy je wykorzystać także do transportu produktów spożywczych z chłodni. W pracy należy zwracać uwagę na to, aby nie dźwigać ciężkich rzeczy, jeśli nie ma takiej potrzeby. Do tego wózki transportowe i kelnerskie ze stali nierdzewnej to duża oszczędność czasu.
Do dyspozycji mamy bowiem nie tylko wózki transportowe platformy do przewożenia ciężkiego towaru, ale także wózki 2-3 półkowe, które usprawnią transport wielu mniejszych pojemników z produktami, sosami oraz gotowymi posiłkami. Stosowane są one nie tylko w gastronomii, ale i w hotelarstwie np. aby dostarczyć dania do pokoju hotelowego.
Taboret gazowy do gastronomii
W restauracji do gotowania najczęściej używa się gazu. Jest to wygodne oraz stosunkowo tanie źródło energii. Taboret gazowy do kuchni z jednym lub kilkoma palnikami – w zależności od potrzeb, pozwoli nam szybko przygotować smaczne dania. Patelnie znacznie szybciej nagrzewają się na gazie. Podobnie dzieje się w przypadku gotowania zup oraz sosów w dużych ilościach.
Dobra wentylacja w kuchni jest niezwykle ważna – zwłaszcza, jeśli mamy do czynienia z gazem. Okapy gastronomiczne ze stali nierdzewnej to must have w każdej profesjonalnej kuchni. Wymagają one regularnego czyszczenia – najlepiej raz w tygodniu. Powinny być one uruchamiana, gdy tylko wejdziemy do kuchni, a wyłączane na koniec pracy.
Meble ze stali nierdzewnej do hotelu i restauracji – czym się kierować
Wybór odpowiednich mebli jest niezwykle ważny. Jakie meble ze stali nierdzewnej do hotelu i restauracji wybrać? W przypadku kuchni, gdzie przetwarzamy żywność, mamy do czynienia z oparami oraz różnego rodzaju nieczystościami, warto zdecydować się na szafy z drzwiczkami. Przechowywane w nich naczynia, garnki oraz produkty spożywcze pozostaną czyste. Na zapleczu czy też w magazynie sprawdzą się także szafki bez drzwiczek.
Warto zwrócić uwagę na dodatki tj. półki oraz szuflady. Półki powinny być różnej wysokości – odpowiedniej do stosów talerzy, pucharków na desery czy też wysokich garnków. Głębokie szuflady pozwolą na przechowywanie drobniejszych przedmiotów tj. noże, łyżki kuchenne, szczypce do grilla oraz trzepaczki.
Meble Stalgast cieszą się pozytywna opinią wśród osób, które zdecydowały się na profesjonalne stoły, szafy oraz wózki ze stali nierdzewnej do gastronomii oraz hotelarstwa. Jest to rodzinna firma istniejąca na rynku od ponad 30 lat. Profesjonalne podejście do potrzeb klientów sprawiło, że marka stała się popularna na całym świecie. Chcesz dowiedzieć się więcej sprawdź na www.lodo.pl.