Burgery z grilla są jedną z najpopularniejszych propozycji do podania na świeżym powietrzu. Aromatyczne mięso, zdrowe dodatki i pyszne sosy sprawiają, że obok ich wyjątkowego smaku nie można przejść obojętnie. Poza tym niemalże nieskończona możliwość modyfikacji tego dania pod własne wymagania umożliwia swobodne dobieranie wielu różnych składników. Można przygotować burgery z mięsa wołowego, drobiowego, wieprzowego, a także w wersji wegetariańskiej.
Mięso wołowe, drobiowe, a może wieprzowe?
Idealnie soczyste, aromatyczne i pełne smaku domowe burgery z grilla to pozycja wręcz doskonała, która zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających członków rodziny, czy przyjaciół. Różnorodność wariantów do przygotowania sprawia, że możliwość dostosowania menu do każdego jest nieograniczone.
Klasyka to oczywiście wołowina, którą można przygotować wykorzystując grille węglowe, gazowe, czy elektryczne. Wariant ten jest zdecydowanie najczęściej wybierany podczas domowej imprezy w stylu barbecue, ale nie powinno to nikogo dziwić. Mięso wołowe jest bardzo aromatyczne, a jego głębokiego smaku nie można pomylić z żadnym innym mięsem. Na grilla najlepiej sprawdzi się antrykot, szponder, rostbef i łopatka.
Jeśli chodzi o mięso wieprzowe są mniej popularnym wyborem, ale odpowiednio przyrządzone nie będzie odstawało jakością od wołowiny. Wieprzowina ma bowiem ciekawym, nieoczywisty i bogaty smak. Ogromne znaczenie ma jednak w tym przypadku wybór odpowiedniego mięsa. Najlepiej wybrać łopatkę, karkówkę albo mix tych części. Mięso musi zawierać minimum 20 procent tłuszczu.
Drób jest dedykowany fanom mniej oczywistych kombinacji. Świetnie sprawdza się w jadłospisach osób dbających o linię, które jednocześnie nie chcą rezygnować z burgerów. W tym przypadku także należy kierować się podejściem, że im więcej tłuszczu, tym lepiej. Dlatego też zamiast piersi, lepszym wyborem będą zmielone udka.
Grill gazowy, węglowy, czy elektryczny?
Burgery Częstochowa najczęściej przygotowywane są na grillu węglowym, ale można również wykorzystać inne tego typu urządzenia do skomponowania autorskiego dania. Każde ma swoje zalety i wady. Grill elektryczny jest łatwy w użyciu, czyszczeniu i bezpieczniejszy niż grill węglowy, czy nawet gazowy. Co jednak istotne, nie pozwalają one uzyskać tego charakterystycznego smaku i zapachu, jakim cechuje się kotlet z burgera. Poza tym nie gwarantuje też takiej intensywności grillowania.
Grill węglowy to urządzenie, któremu zawdzięcza się ten wyjątkowy, intensywny smak i aromat oraz chrupiącą skórkę. Grillowanie na węglu wymaga jednak większej uwagi, ostrożności oraz nieco dłuższego przygotowania mięsa w porównaniu do innych rozwiązań. Grill gazowy z kolei pozwala szybko i łatwo przyrządzać mięso oraz dokładniej kontrolować temperaturę. Poza tym nagrzewa się szybciej, ale z drugiej strony ma tendencję do nierównomiernego rozprowadzania ciepła.