podbaranem najpopularniejsze dania kuchni śląskiej

Ostatnimi czasy coraz większa liczba osób docenia zagraniczną kuchnię, zapominając o tym, co oferują krajowe regiony. Tymczasem każdy z nich może pochwalić się unikatowymi, aromatycznymi potrawami, których nie sposób spotkać nigdzie indziej. Warto wiedzieć, czym charakteryzuje się kuchnia śląska i jakie jej dania należą do najbardziej znanych.

Cechy charakterystyczne kuchni śląskiej

Śląsk jest regionem, w którym krzyżują się wpływy polskie, słowackie, czeskie, niemieckie i austriackie. Dlatego też kuchnia śląska należy do jednych z bardziej różnorodnych i wyjątkowych w skali kraju. Kuchnia śląska z dawien dawna opiera się na produktach, które Ślązacy uprawiali bądź też hodowali całkiem samodzielnie. W dawnych czasach każda gospodyni dysponowała produktami z własnej działki bądź też ogrodu.

Nie wolno zapominać o tym, że Śląsk węglem stoi. Górnicy, którzy pracowali przy jego wydobyciu, potrzebowali sycących i wysokokalorycznych posiłków, dostarczających im odpowiedniej dawki energii. Nie ma się więc co dziwić, że kuchnia śląska to przepisy chłopskie, ciężkie i konkretne.

Nieodłączną częścią kuchni śląskiej są ziemniaki, kapusta i mięso. Ślązacy bardzo chętnie spożywają również chleby, zawiesiste sosy i różnego rodzaju zupy. Pomimo pewnej ciężkości, śląska kuchnia wyróżnia się bogactwem smaku i aromatu, dlatego z pewnością warto spróbować jej przynajmniej raz w życiu.

Tradycyjne potrawy kuchni śląskiej

Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o najbardziej znanym daniu kuchni śląskiej – wołowej roladzie z kluskami śląskimi, podawanej z sosem mięsnym i modrą kapustą. Aby przygotować to danie wystarczy pokroić na porcje mięso wołowe, a następnie rozbić je dość cienko i posmarować musztardą. Następnie wystarczy ułożyć na nim boczek, cebulę, ogórka kiszonego i całość zawinąć w roladę. Tak przygotowane mięso przez długi czas dusi się do miękkości w sosie zagęszczonym mąką pszenną. Nieodłączną częścią tego tradycyjnego śląskiego posiłku jest surówka z czerwonej kapusty oraz przygotowany w domu kompot.

Jeśli chodzi o zupy, to na Śląsku najbardziej popularne są żur, grochówka, kartoflanka i wodzionka. Aby przygotować tę ostatnią, wystarczy dysponować jedynie chlebem, wodą, małym ząbkiem czosnku oraz tłuszczem. Przygotowanie wodzianki jest bardzo proste – pokrojony w kostkę chleb wystarczy podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posiekany i posolony czosnek zalewa się wrzątkiem, doprawia według własnego uznania. Na końcu wystarczy połączyć aromatyczny, czosnkowy wywar i przygotowane wcześniej grzanki – wbrew pozorom, danie pomimo swojej prostoty, jest naprawdę smaczne i potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Wspominając o tradycyjnych daniach kuchni śląskiej, nie sposób nie wymienić ciapkapusty. Jest to bardzo prosta potrawa, które przyrządzanie opiera się na wymieszaniu tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą. Aby nieco wzbogacić całe danie i dodać mu aromatu, warto dorzucić do niego podsmażoną cebulkę i boczek.

Kuchnia śląska to także niepowtarzalne desery, które nie sposób spotkać w innych regionach kraju. Mowa tutaj między innymi o kołoczu, kopie, a także apfelmusie. Pomimo dość skomplikowanych nazw, są to bardzo smaczne i wyjątkowo proste przysmaki. Apfelmus to przyrządzony z jabłek mus, który zachwyca delikatnym smakiem i bogatym aromatem. Kopa to deser, w skład którego wchodzi biszkopt, śmietankowa masa, owoce i bakalie. Kołocz jest drożdżowym ciastem z kruszonką, do którego dodaje się maku, jabłek, bądź też sera.

Kuchnia śląska – regiony

Warto pamiętać o tym, że kuchnia śląska może różnić się w zależności od regionu. Przykładowo – potrawy charakterystyczne dla miasta Częstochowa i jego okolic to między innymi zalewajka, pstrąg i przyrządzony na zakwasie chleb. Zagłębie Dąbrowskie może z kolei poszczycić się słynnymi prażuchami z ziemniaków i zacierką przygotowaną z mleka i mąki. Górny Śląsk to między innymi galert, żurek, karp, rolada wołowa, a także królik. Z kolei region Beskidów i Śląska Cieszyńskiego to słynne żeberka w miodzie, placki z blachy, a także żurek i kwaśnica.

Podsumowując, mogłoby się wydawać, że kuchnia śląska nie wyróżnia się niczym szczególnym. Tymczasem słynie ona z rozmaitości, bogactwa smaków i aromatów, a także – prostoty. Bez wątpienia warto zapoznać się z nią nieco bliżej, by zachwycić się sycącymi i treściwymi daniami. To właśnie różnorodność sprawia, że kuchnia śląska ma tak wiele do zaoferowania, jest jedną z najsłynniejszych w całym kraju i cieszy się ogromnym uznaniem wśród kulinarnych smakoszy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here