Do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest potrzebnych wiele elementów. Wśród nich są ważne związki organiczne, czyli witaminy. Absolutnie niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych, dostarczają paliwa na czas większej aktywności lub wzmożonego wysiłku. Gdzie szukać tych najcenniejszych, naturalnych witamin?
Nie tylko apteka
Wielu konsumentów w trosce o własne zdrowie posiłkuje się witaminami syntetycznymi, dostępnymi w aptece. Taka kuracja, prowadzona zgodnie z zaleceniami ma oczywiście sens. Jednak powoduje, że nie potrafimy kojarzyć witamin z konkretnymi produktami spożywczymi. Wiedza o tym, które witaminy można znaleźć w popularnych warzywach czy owocach staje się coraz bardziej ograniczona. Warto odmienić ten trend, dowiadując się, które produkty zawierają naturalne witaminy. W postaci czystej biologicznie witaminy można spotkać w niewielkich ilościach. Są one dostępne także jako związki, które organizm sam potrafi przetworzyć w witaminy. Niedobór tych elementów skutkuje wieloma dolegliwościami i schorzeniami. Umiejętne łączenie produktów w codziennej diecie jest w stanie zapobiec tym niedoborom.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Spośród wielu naturalnych witamin warto bardzo ważną rolę odgrywają te, które rozpuszczają się w tłuszczach. Należą do nich witaminy A, D, E, K. W przeciwieństwie do witamin, które potrafią rozpuścić się w wodzie, te, „lubiące” tłuszcze mogą być magazynowane w organizmie. Są odkładane w tkance tłuszczowej i w wątrobie, dzięki czemu nie grozi ich niedobór. Nadmiar może być dla organizmu wręcz szkodliwy. Ich przyswajalność w dużej mierze zależy od tego, czy w diecie pojawiają się tłuszcze. Chcąc przyswoić wymienione witaminy należy jeść oleje. Najlepiej w wersji jak najmniej przetworzonej, jako dodatek do sałatek lub koktajli. W tych drugich nawet niewielka ilość tłuszczu lepiej wiąże witaminy sprawiając, że są bardziej przyswajalne. Jaką rolę odgrywają poszczególne witaminy, rozpuszczalne w tłuszczach?
- Witamina A ma dwojakie pochodzenia. Jako retinol występuje w produktach odzwierzęcych. Można ją znaleźć w maśle, mleku, jajach, wątróbce czy też rybach morskich. W wersji roślinnej występuje jako beta karoten. Jest on obecny w warzywach o kolorze żółtym, czerwonym i pomarańczowym. Posiadają ją także warzywa zielonolistne. Nadmiar witaminy A nie służy organizmowi. Powoduje utratę apetytu, może wywołać zmiany skórne, osłabienie mięśni. U dzieci skutkuje zahamowaniem wzrostu.
- Witamina D występuje w rybach morskich i tranie. Łatwo ją dostarczyć również poprzez ekspozycję na słońcu a konkretniej działanie na skórę promieni ultrafioletowych. Aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę, wystarczy 20 minut przebywania na słońcu. To dobroczynna, naturalna witamina pod warunkiem, że się jej nie przedawkuje. W takim wypadku grozi to wymiotami, nudnościami, zwapnieniem tętnic, uszkodzeniem nerek. Większość osób w naszej strefie klimatycznej cierpi na jej niedobór.
- Witamina E jest zawarta w produktach roślinnych. Dzienną dawkę zapewniają produkty takie, jak oleje, migdały, orzechy, kiełki pszenicy, zielone warzywa, ale także masło, jajka, szprotki. W wersji naturalnej trudno ją przedawkować. Zdarza się to osobom, przyjmującym suplementy z witaminą E.
- Witamina K występuje głównie w zielonych warzywach liściastych oraz skórce owoców. Produkują ją także bakterie jelitowe. Jej nadmiar prowadzi do niedokrwistości.
Naturalne witaminy to najlepsza forma przyswajania cennych substancji. Warto zadbać o ich odpowiednią ilość w codziennej diecie.