Aranżacja mieszkania to zadanie mogące w takim samym stopniu inspirować, co być źródłem frustracji. Wszystko zależy oczywiście od naszych przygotowań, planu wystroju wnętrz, dostępnych sprzętów i materiałów. Wśród pomieszczeń będących szczególnym źródłem udręki w czasie wielu remontów znajduje się kuchnia. Jest to miejsce, w którym panują wyjątkowe warunki, przekładające się także na sposób jej urządzania. Przede wszystkim – przygotowując się do jej aranżacji, należy uwzględnić codzienne prace, które będziemy w niej wykonywać, oraz fakt nadmiernego poziomu wilgoci powietrza, zwłaszcza w porównaniu do innych pomieszczeń. W rezultacie – aranżując kuchnię, stosujemy często rozwiązania podyktowane właśnie specyfiką tego pomieszczenia.
Zakup płytek do kuchni – na co zwrócić uwagę?
Wiele osób przystępujących do aranżacji lub remontu kuchni, staje przed możliwością wyboru płytek do ścian. Jest to rozwiązanie o tyle korzystne, że płytki znacząco redukują szkody, których doznać mogą ściany w kuchni. Chodzi przede wszystkim o wysoki poziom wilgoci, którą w takiej sytuacji absorbują ściany danego pomieszczenia. Warto pamiętać, że wilgoć przyczynia się do rozwoju pleśni i grzybów, dlatego płytki kuchenne są rozwiązaniem praktycznym przede wszystkim dla osób zamierzających dużo gotować.
Płytki w kuchni stanowią ponadto zabezpieczenie przed wysokimi temperaturami, urazami mechanicznymi, rozpryskującym olejem oraz ogniem. Z tych powodów, wykonywane są one z materiałów odpornych oraz nietoksycznych. Do najczęściej stosowanych należą płytki ceramiczne, niewymagające specjalnych form konserwacji oraz łatwe w czyszczeniu. Ich zdecydowaną zaletą jest także odporność na upływ czasu – płytki ceramiczne po latach wyglądają identycznie jak w dniu zakupu.
Najważniejszymi kryteriami w ocenie płytek ceramicznych są: klasa jakości oraz poziom ścieralności, a także: poziom nasiąkliwości, wytrzymałość na nacisk oraz właściwości antypoślizgowe.
Biorąc pod uwagę klasę jakości, płytki ceramiczne dzieli się zazwyczaj na dwie kategorie. Do pierwszej należą płytki wykonane niemal perfekcyjnie – bez żadnych skaz, zarysowań oraz niedociągnięć w zakresie zdobień. Płytki mniej solidnie wykonane – zawierające pewne mankamenty w budowie lub kolorze – należą do kategorii drugiej.
PEI – poziom ścieralności płytek kuchennych
Poziom ścieralności określa się natomiast za pomocą parametru znanego jako PEI. Zgodnie z nim płytki do kuchni można podzielić na kilka głównych kategorii. Do pierwszej należą płytki o niskim poziomie, przeznaczone do stosowania na powierzchniach, po których nie będziemy chodzić – ściany, a także sufit. Kategoria druga – PEI 2 – to kategoria oznaczająca płytki przeznaczone także do używania na podłogach, ale jedynie w pomieszczeniach rzadko użytkowanych. Kategorie PEI 3 oznacza płytki, po których może w zasadzie swobodnie chodzić, ale tylko pod warunkiem używania miękkiego obuwia lub bycia na boso.
PEI 4 to kategoria płytek, które używamy w pomieszczeniach używanych najczęściej – takich właśnie jak kuchnia. Możemy spokojnie wykładać nimi powierzchnię podłogi, bez obaw, że częste chodzenie doprowadzi do starcia ich powierzchni. Najwytrzymalsze spośród płytek oznaczane są kategorią PEI 5 – dotyczy płytek, przeznaczonych do stosowania w budynkach użyteczności publicznej, w których przebywa duża ilość osób. Mowa o szkołach, szpitalach, urzędach, a także – toaletach publicznych.
fot. plytki24.pl