Jednym z przełomowych odkryć dla ludzkości było z pewnością to dotyczące możliwości przechowywania produktów spożywczych w niższych temperaturach. Dawniej zimą nie było z tym problemu, jednak dużo trudniejsze zadanie spoczywało na ludziach wiosną i latem. By jedzenie się nie psuło, robiono chłodne ziemniaki lub wykonywano bardzo głębokie doły, do których chowano jedzenie. Innym sposobem było zabezpieczenie na przykład mięsa przed psuciem za pomocą soli lub po prostu jego suszenie. Wynalezienie lodówek i chłodziarek odmieniło jednak sporo w tym temacie. Dzisiaj produkty spożywcze można przechowywać bez problemu w chłodniach i komorach chłodniczych. Najważniejszym aspektem jest jednak utrzymanie odpowiedniej temperatury w tego typu miejscach.

Rodzaje komór chłodniczych i chłodni

W pewnym znaczeniu komory chłodnicze znajdują się dzisiaj w każdym przeciętnym domu. W końcu AGD takie jak lodówka czy lodówko-chłodziarka to dzisiaj podstawowy element wyposażenia każdego gospodarstwa. Oczywiście w przemyśle spożywczym wykorzystuje się zdecydowanie większe pomieszczenia, w których temperatura musi być utrzymana w ściśle określonych przedziałach, co regulują konkretne przepisy prawa. Do przechowywania na przykład świeżych warzyw i owoców trzeba uzyskać temperaturę sięgającą nie więcej niż 4 czy 5 stopni Celsjusza. Podobna temperatura powinna panować w chłodniach, w których trzyma się przetwory mleczne, czyli inaczej nabiał. Mniej więcej ten sam zakres temperatur jest bezpieczny do przechowywania wędlin i przetworów mięsnych.

Bezpieczne przechowywanie żywności

Produkty pochodzenia zwierzęcego, a także świeże warzywa i owoce muszą mieć zatem optymalną temperaturę, by można było je bezpiecznie przechowywać przez określony czas. Bardzo ważne jest to, aby temperatura w chłodniach pozostawała bez zmian. Dla nabiału czy wędlin oraz gotowych dań, które następnie są pakowane próżniowo i nadają się do spożycia, zmiany temperatur mogą być wyjątkowo szkodliwe. Gdy temperatura rośnie, namnażają się bakterie, a jedzenie może zacząć się psuć. Najważniejsza jest zatem stabilizacja temperatury. Renomowana komora chłodnicza pozwala na utrzymanie temperatury w stałym zakresie, dzięki czemu produkty spożywcze są bezpieczne.

Temperatura adekwatna do przechowywania produktów mrożonych

Warto wiedzieć również o tym, że w chłodniach mogą panować temperatury znacznie poniżej zera. Dotyczy to miejsc do przechowywania produktów mrożonych. Najniższe temperatury są potrzebne do przechowywania mrożonego mięsa oraz ryb. W tym wypadku muszą one sięgać nawet minus 25 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest to, w produkty przechowywane w chłodni nie uległy nawet minimalnemu rozmrożeniu. Niestety, niemożliwe jest ponowne zamrażanie rozmrożonych wcześniej produktów, gdyż jest to bardzo niebezpieczne dla zdrowia człowieka i może grozić zatruciem. Dla bezpieczeństwa produktów spożywczych bardzo ważna jest zatem niezawodna chłodnia, działająca zawsze bez zarzutu i bez wpadki. Mowa tutaj zarówno o chłodniach stacjonarnych, jak i też o chłodniach mobilnych, czyli samochodach, które służą do przewożenia i transportu produktów spożywczych mrożonych i świeżych. To szczególnie ważne w przypadku tranzytu międzynarodowego. Gdy jedzenie jest przewożone na duże odległości w niesprawnych chłodniach, po kilku kilkunastu godzinach zazwyczaj zepsuje się i nie będzie nadawało się do sprzedaży. Żywność przed transportem, jak i po jest poddawana sprawdzeniu. Dzięki temu możemy być pewni, że produkty, które trafiają do sprzedaży, nadają się do spożycia.

Artykuł powstał dzięki uprzejmości firmy Romeo S.C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj