Niektórym może wydawać się, że przepis na biszkopt jest skomplikowany. Nic bardziej mylnego! Jego wykonanie jest bardzo łatwe!
Przygotuj jajka
Zaczynamy od przygotowania jajek – należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Gdy dojdą do temperatury pokojowej umieszczamy je w misie miksera i ubijamy. Ważne, by robić to przez kilka minut, tak aby powstała puszysta piana. W połowie ubijania możemy dodać pół szklanki cukru i dalej miksować całość. Na koniec dodajemy mąkę, wcześniej przesianą przez sito i jeszcze raz, lecz tym razem krótko – mieszamy do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
Nagrzej piekarnik
Każde ciasto należy wstawiać do nagrzanego wcześniej piekarnika. Nagrzewamy go do 160 stopni. Biszkopt wylewamy do formy i stukamy o powierzchnię stołu, by się wyrównał. Przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 20 minut. W trakcie pieczenia możemy zerkać przez szybę, czy biszkopt zbytnio nie brązowieje. Uwaga! Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Po 15-20 minutach ciasto będzie gotowe.