Mniam, Pizza.
Miejsce, gdzie można zjeść pizzę, jest mnóstwo. Jeśli jednak nie ogranicza nas brak kuchni, to najlepiej pizzę wykonać samemu, z wykorzystaniem ulubionych składników. Sprawdzony przepis na ciasto jest gwarancją… połowy sukcesu.
Klasyczny przepis na ciasto.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie garść ziół prowansalskich
- opcjonalnie 4 łyżki oliwy
Wyrabianie ciasta:
Zacząć należy od podgrzania mleka, powinno być letnie. Następnie dodajemy do niego cukier, drożdże, 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Kiedy to nastąpi, dodajemy całość do uprzednio wsypanej do miski mąki i soli. Wszystko wyrabiamy i ugniatamy, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Na koniec zostawiamy je na około 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy pierwszą do idealnej grubości. Po wyłożeniu do blaszki dekorujemy według indywidualnych upodobań i własnych smaków. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i wkładamy do niego pizzę. Samo pieczenie trwa nie dłużej jak 8 minut, a pizza powinna się w tym czasie ładnie zarumienić. Powtarzamy dla drugiej części ciasta. Smacznego.