Aby wykonać idealne naleśniki najlepiej wykorzystać sprawdzony przepis.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody przegotowanej
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Aby nasze naleśniki miały idealną konsystencję najlepiej do ich przygotowania wykorzystać mikser. Jeśli nie posiadamy tego urządzenia to radzimy sobie z pomocą trzepaczki. W misce umieszczamy dwa całe jajka, dodajemy olej, szczyptę soli i wszystko miksujemy. Olej do ciasta dodajemy po to, aby naleśniki nie przywierały do patelni. Następnie partiami dodajemy mąkę, wodę i mleko cały czas dokładnie miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli pozwala nam na to czas to odstawiamy ciasto w misce na 30 minut, żeby odpoczęło. Na patelnię do naleśników wlewamy odrobinę tłuszczu, dobrze ją rozgrzewamy i partiami smażymy naleśniki z dwóch stron. Na koniec smarujemy tym, czym lubimy: dżemem, twarogiem, budyniem, czy kremem czekoladowym. Możemy też przygotować wersję wytrawną z pieczarkami albo ze szpinakiem i serem feta.