Żeberkowy przepis .

Żeberka są prostym danie do wykonania. Tak żeberka przygotowywała moja mama. Powinny na początku troszkę podsmażone. Podczas smażenia ścina się mięso i podsmaża kości. Są w tedy delikatne,miękkie i smaczne. Do tego można dodać własny sos, który będzie wzbogacony o chrzan lub musztardę. Jest wiele przepisów na żeberka ale ten wydaje mi się najlepszy.

  Składniki 

1. Żeberka około 1,5 kg.

2. Kilka cebul.

3. 4 łyżki oleju lub masła.

4. Liście laurowe.

5. Ziarna ziela angielskiego.

6. Sól.

7. Czarny pieprz.

  Sposób przygotowania

Pokrojone żeberka przyprawione solą i pieprzem podsmażamy na patelni z dwiema łyżkami oleju, a następnie przekładamy do garnka.

Pokrojoną cebule smażymy na patelni z dwiema łyżkami oleju i przekładamy do garnka z żeberkami. Dodajemy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i 0,5 l wody.

Dusimy przez około 2 godziny (olej można zastąpić masłem).

Żeberka można podać na wiele innych sposobów jak np. z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną, w sosie, z pieczarkami, w miodzie, kapuście, albo z grilla.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj