Żeberkowy przepis .
Żeberka są prostym danie do wykonania. Tak żeberka przygotowywała moja mama. Powinny na początku troszkę podsmażone. Podczas smażenia ścina się mięso i podsmaża kości. Są w tedy delikatne,miękkie i smaczne. Do tego można dodać własny sos, który będzie wzbogacony o chrzan lub musztardę. Jest wiele przepisów na żeberka ale ten wydaje mi się najlepszy.
Składniki
1. Żeberka około 1,5 kg.
2. Kilka cebul.
3. 4 łyżki oleju lub masła.
4. Liście laurowe.
5. Ziarna ziela angielskiego.
6. Sól.
7. Czarny pieprz.
Sposób przygotowania
Pokrojone żeberka przyprawione solą i pieprzem podsmażamy na patelni z dwiema łyżkami oleju, a następnie przekładamy do garnka.
Pokrojoną cebule smażymy na patelni z dwiema łyżkami oleju i przekładamy do garnka z żeberkami. Dodajemy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i 0,5 l wody.
Dusimy przez około 2 godziny (olej można zastąpić masłem).
Żeberka można podać na wiele innych sposobów jak np. z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną, w sosie, z pieczarkami, w miodzie, kapuście, albo z grilla.