Za oknem już widać pierwsze spadające liście, a temperatura nie zachęca do wychodzenia z domu. Nadchodzi okres spędzania czasu w domowym zaciszu przy oglądaniu seriali i filmów. Nic tak nie poprawia nastroju w tym czasie, jak kubek pysznego, rozgrzewającego napoju. W dzisiejszym wpisie przedstawimy propozycje na aromatyczne kawy, które z pewnością pomogą Ci przetrwać jesień i zimę!
Przepisy na jesienne i zimowe kawy
Każdy z nich łączy w sobie to, czego oczekujemy od ciepłego, rozgrzewającego napoju – aromatyczną kawę, naturalne składniki, oraz smaki kojarzące nam się z jesienno-zimową melancholią. Proporcje można dopasować do swoich prywatnych preferencji, a każda propozycja może być dowolnie zmodyfikowana lub zmieszana. Warto szukać swoich ulubionych receptur, aby otrzymać niepowtarzalny smak!
Każdą z kaw możesz przygotować w dowolny sposób, polecamy jednak przygotowanie dobrej jakości napoju. Świetnie do tego zadania sprawdzi się ekspres do kawy automatyczny, który w szybki sposób pozwoli Ci otrzymać dokładnie taką kawę jaką lubisz – według wybranych przez Ciebie proporcji.
Kawa z korzennymi przyprawami
Propozycja dla miłośników pierników i świątecznych wypieków. Zanim sezon ich spożywania ruszy pełną parą, możemy dać sobie namiastkę smaku w kubku naszej ulubionej kawy!
Składniki:
- Przyprawy korzenne – możesz użyć gotowej mieszanki, np. do piernika, lub skomponować własną: imbir, cynamon, kardamon, goździki, skórka z pomarańczy;
- Słodzik – możesz użyć miodu, aby podbić smak, brązowego cukru lub dowolnego ulubionego słodzika;
- Opcjonalnie mleko – może być zwykłe, bez laktozy, roślinne, polecamy podgrzać, aby wydobyć smak i aromat z kawy;
- Napar z kawy, przygotowany tak jak lubisz.
Sposób przygotowania:
- Przyprawy oraz słodzik umieszczamy w kubku lub filiżance.
- Do tak przygotowanego naczynia zaparzamy kawę z ekspresu lub wlewamy wcześniej zaparzoną.
- Dodajemy opcjonalnie mleko, świetnie będzie pasowało wcześniej spienione.
Kawa czekoladowa z dodatkiem cynamonu
Wariacja na temat kawy czekoladowej. Dodatek kilku kostek gorzkiej czekolady nada napojowi głębokiego smaku. Warto poeksperymentować, aby znaleźć swoją idealną ilość czekolady. Jeżeli obawiasz się zbyt mocnego smaku, można użyć dobrej jakości mlecznej czekolady.
Składniki:
- Cynamon;
- Kilka kostek gorzkiej czekolady;
- Słodzik – może być miód lub dowolny inny;
- Mleko – dowolne.
- Kawa przygotowana tak jak lubisz.
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzewamy w garnuszku;
- Do ciepłego dodajemy połamaną czekoladę, słodzik i cynamon;
- W szklance lub kubku umieszczamy naszą świeżo przygotowaną kawę;
- Dodajemy mleko z rozpuszczoną czekoladą.
- Możemy ozdobić z wierzchu, np. bitą śmietaną, piankami marshmallow, startą skórką pomarańczy.
Jesienno-zimowa kawa – podsumowanie
Oczywiście podane przepisy są tylko propozycją oraz inspiracją. Tak naprawdę masz nieograniczone możliwości w dopasowaniu ich do swoich prywatnych preferencji, aby smakowały Ci jak najbardziej. Możesz również mieszać dodatki tak jak lubisz, lub korzystać z innych. Świetnie sprawdzą się różnego rodzaju syropy smakowe, np. o smaku piernika lub orzecha. Warto jednak uważać, ponieważ często są one bardzo kaloryczne.
Źrodło zdjęć: freepik.com