Sernik bezglutenowy, delikatny i puszysty, jest świetnym przykładem ciasta bezglutenowego. Z uwagi na to, że coraz więcej osób jest na diecie bezglutenowej, warto znać kilka sprawdzonych przepisów na ciasta bez glutenu! Poznaj najlepsze z nich!
Ciasta bezglutenowe nie są już nowością. Coraz więcej jest przepisów na ciasta bez dodatku tradycyjnej mąki pszennej. Jakie przepisy warto mieć w swojej książce kucharskiej?
Sernik bezglutenowy – szybki i prosty przepis na delikatne i aromatyczne ciasto!
Sernik bezglutenowy ma niezwykle prosty i szybki przepis. Do przygotowania tego pysznego, delikatnego i jednocześnie aromatycznego deseru potrzeba jedynie takich składników jak cukier, jajka, twaróg sernikowy, masło, mąka ziemniaczana i pasta z wanilii! Sernik jest wyjątkowy, ponieważ nie posiada spodu. Na dodatek można podawać go na wiele różnych sposobów – m.in. z bitą śmietaną, owocami, sosem czekoladowym lub karmelowym! To świetna propozycja dla wszystkich zapracowanych oraz tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast. Deser świetnie nadaje się nie tylko na spotkanie ze znajomymi, ale także jako poobiednia przekąska w ciągu dnia! Szukasz przepisu na wyjątkowy sernik bezglutenowy? Wejdź na stronę https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-bezglutenowy!
Czekoladowy torcik bezglutenowy
Innym, przepysznym pomysłem na ciasto bezglutenowe jest czekoladowy torcik bezglutenowy. Co ciekawe, w tym przypadku również nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by wspaniały deser zawitał na naszym stole! Przepyszne, czekoladowe blaty przygotowuje się z jajek, cukru, cukru z wanilią, gorzkiej czekolady i budyniu czekoladowego. Z kolei na krem czekoladowy składa się m.in. schłodzona śmietanka 30%, ciemne kakao i cukier puder.
Wśród deserów bezglutenowych znajdziemy także m.in. batoniki jaglane z prażonymi migdałami, wegańskie crumble z jabłkami i cynamonem, a także wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu oraz wegańskie muffinki z kruszonką i bananem. Nie mniej trafionym pomysłem na spotkanie w gronie najbliższych będzie brownie z awokado, pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkami czy bezglutenowa szarlotka migdałowa z bezą!
Jak zrobić ciasto bezglutenowe?
Do przygotowania ciasta bezglutenowego nie możemy użyć tradycyjnej mąki pszennej. Możemy jednak kupić w sklepie wiele rodzajów mąk, które będą idealnie nadawać się do bezglutenowych wypieków. Są to m.in. mąka ryżowa, mąka gryczana, kukurydziana oraz ziemniaczana. Ale to tylko kilka możliwości. Coraz częściej do wypieków stosuje się mąkę z amarantusa, a także mąki z orzechów – np. laskowych, migdałów czy orzechów włoskich! Warto wypróbować także mąkę kokosową, kasztanową i z cieciorki.
Co ciekawe, mąkę bezglutenową można przygotować samemu. Wystarczy do tego robot kuchenny, malakser czy zwykły młynek do kawy!