Sery i twarogi ze sklepu Firsco uratują sytuację, jeśli goście zjawią się bez zapowiedzi, a w dodatku przyniosą dobre wino. Z pewnością znacie ten scenariusz! Jakkolwiek super jest się spotkać, tak brak poczęstunku może być krępujący. W takim wypadku trzeba szybko działać i wykorzystać lodówkowe zapasy. Sery, kilka plastrów szynki, warzywa w miseczkach i chrupiąca bagietka. Szybkie i smaczne przekąski gotowe!

  1. Jak szybko skomponować deskę serów?
  2. Dodatki do serów
  3. Bruschetta z mozzarellą

Jak szybko skomponować deskę serów?

Sery i twarogi ze sklepu Firsco układamy na drewnianej, okrągłej desce. Trzymamy się jednej zasady. Wszystkie produkty układamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Ważna jest kolejność. Najpierw miękki ser i półmiękki. W dalszej kolejności układacie sery półtwarde, twarde a na koniec sery pleśniowe. Miękkie sery, po lekkim naciśnięciu, powinny być elastyczne i sprężyste. Będą to sery typu camembert, a także ser mozarella w plastrach i kawałkach. Sery camembert są dość charakterystyczne bowiem w procesie dojrzewania poryte są pleśnią, dlatego wytwarza się na nich biała warstwa.

Sery miękkie najlepiej podawać w towarzystwie oliwek, kawałków długo dojrzewającej szynki oraz korniszonów przełożonych do miseczek. W dalszej kolejności układamy sery półmiękkie, takie jak cheddar i gouda. Są to produkty dojrzewające nawet 15 miesięcy. Stąd ich smak, bardziej intensywny i wyrazisty, a konsystencja krucha. Sery tego rodzaju można połamać na mniejsze kawałki lub pokroić w plastry. Do tych serów idealnie pasują świeże, sezonowe owoce. Truskawki, winogrona, borówki, jagody a nawet maliny. Jako kolejne układamy sery twarde, takie jak gana padano, parmezan czy pecorino. W połączeniu z suszonymi owocami będą wyglądały idealnie. Na sam koniec dodajemy sery pleśniowe, na przykład gorgonzolę z mleka krowiego.

Dodatki do serów

Sery i twarogi ze sklepu Firsco są różnorodne i wykwintne. Aby podkreślić ich smak warto sięgać po odpowiednie dodatki. Do każdych serów potrzebujemy czegoś mokrego, aby lepiej się je jadło. Sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju pasty. Mogą być ostre, paprykowo-bakłażanowe, delikatne z ciecierzycy lub o ciekawym smaku pistacji. Do serów twardych warto podać również konfitury, brzoskwiniowe lub jagodowe. Orzechy i miód najlepiej ułożyć w pobliży serów pleśniowych. Natomiast ser mozarella w plastrach i kawałkach polubi towarzystwo dobrej oliwy. Do naszej deski serów sprawdzą się również chrupiące przekąski. Idealne będą krakersy, paluszki grissini, nachosy i niezawodna bagietka. Całą kompozycję możemy udekorować świeżymi listkami bazylii, pietruszki czy gałązkami rozmarynu.

Bruschetta z mozzarellą

Jeśli sery i twarogi ze sklepu Firsco kręcą się już na obrotowej, drewnianej desce to możecie stworzy jeszcze jedną przekąskę. Aby powstała szybka i smaczna Bruschetta musicie przygotować: ser mozzarella w plastrach lub kawałkach, pomidory, oliwki, oliwa, cebulę szalotkę i czosnek. Włoska Bruschetta to danie, które można zrobić w kilka minut. Pomidory obrane ze skóry kroimy w grubszą kostkę i usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy drobno posiekany czosnek i świeżą oliwę. Następnie dodajemy aromatyczną bazylię. Może być pokrojona lub dodana w postaci całych listków. Całość mieszkamy i dokładamy kolejne składniki. Oliwki pokrojone w krążki oraz ser mozzarella w plastrach lub kawałkach. Jeśli wolicie można go także porwać na nieregularne kawałki. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną szalotkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, solimy i pieprzymy. Gotową mieszankę przekładamy na, pokrojoną w cienkie kromki, ciabattę. Całość układamy na talerzu i stawiamy obok deski z serami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj