Lato to czas wakacyjnych wyjazdów, próbowania nowych rzeczy i wypoczynku w gronie rodziny i znajomych. Podczas upałów bardziej doceniamy zdrowe, lekkie posiłki, które dostarczają nam szczególnie potrzebnych nam w tym czasie witamin.
Podczas ciepłych dni, warto podzielić posiłki na mniejsze porcje. Jedz często, ale mało. Wówczas unikniemy nieprzyjemnego uczucia ciężkości w żołądku. Latem najlepiej jest wybierać lekkie dania – obiad może być lżejszy, za to wieczorem około godziny 18-19 możemy zjeść większą kolację. O tej porze zazwyczaj upały zanikają, a nasz żołądek dopomina się zjedzenia czegoś bardziej konkretnego.
Lato – czas odkrywania nowych smaków
Latem częściej również próbujemy składników, które nigdy wcześniej nie gościły w naszej diecie. Ekologiczna kasza jaglana czy mąka z płaskurki? Te produkty możesz wykorzystać na co dzień do tworzenia niebanalnych i niezwykle oryginalnych dań. Może czas zaskoczyć bliskich i przyrządzić nowy, ciekawy posiłek dla rodziny?
Lato to najlepszy czas na jedzenie większej ilości warzyw i owoców. Jak powszechnie wiadomo, warzywa to cenne źródło witamin i minerałów. Nie są drogie, a jakże cenne dla poprawy funkcjonowania naszego organizmu. O tej porze roku, warzywa nie powinny być dodatkiem do posiłków, a ich podstawą. Gęste zupy możemy zastąpić lekkim bulionem warzywnym lub pysznym chłodnikiem. Tradycyjne główne danie, złożone z kotleta schabowego i ziemniaków, możemy zastąpić warzywami przyrządzanymi na parze lub pieczonymi. Surówki i sałatki mogą stać się zaś pełnowartościowym posiłkiem. Warto dodać do nich trochę oliwy z oliwek, gdyż wiele witamin, zawartych w warzywach, rozpuszcza się w tłuszczach.
Jakie posiłki są najlepsze na lato? Jakie składniki wybierać w upały? Jaki obiad przygotować podczas wysokich temperatur? Sprawdź nasze propozycje.
Lekkie dania na lato – bogactwo witamin i minerałów
Bakłażan faszerowany
Składniki dla 4 osób:
- – 2 duże bakłażany
- – słodka papryka, pieprz, sól, curry
- – ser żółty (można też dodać mielone mięso drobiowe)
- – szczypiorek i bazylia do dekoracji
- – sałata
Sposób przygotowania:
Bakłażany drążymy w środku i dodajemy do środka ser oraz przyprawy. Pieczemy około 15 minut. Podajemy z sałatą.
Makaron z bobem
Składniki:
- 200 g makaronu zielonego ze szpinakiem
- 200 g makaronu tradycyjnego
- 400 g bobu
- 4 łyżki pesto
- 60 g startego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makarony gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Oddzielnie gotujemy bób. Po ugotowaniu makaronu dodajemy do niego pesto i bób. Na koniec posypujemy serem.
Naleśniki z mąki orkiszowej z truskawkami
Składniki na naleśnik:
- 2 jajka
- mąka orkiszowa -4 łyżki
- 100 ml mleka
- 100 ml gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g truskawek
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i smażymy. Truskawki kroimy na plasterki, wykładamy na naleśniki, posypujemy cukrem i cynamonem, zwijamy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.