Brownie to ciasto, które skradło serca milionom smakoszy na całym świecie. Ten deser jest doskonały w każdym calu – odpowiednio wilgotny, aromatyczny i mocno czekoladowy. Zastanawiasz się, z czym połączyć brownie? Podpowiadamy!
Orzechy
Jeden z najlepszych dodatków do aromatycznego brownie to chrupiące, prażone orzechy. Do czekolady najlepiej pasują orzechy włoskie, ale świetnie sprawdzą się także poszatkowane pistacje lub migdały. Dodaj je podczas mieszania ciasta, aby mogły połączyć się ze wszystkimi składnikami. Pamiętaj o tym, żeby uprzedzić o obecności orzechów osoby, które są na nie uczulone.
Maliny
Maliny mają lekko kwaskowaty smak, dlatego doskonale równoważą słodycz wilgotnego brownie. Możesz dodać je do środka ciasta. Wystarczy, że ułożysz je przed pieczeniem na czekoladowej masie. Pod wpływem ciepła zanurzą się w brownie i połączą z pozostałymi składnikami.
Warto położyć je także na upieczonym cieście przed podaniem i oprószyć np. cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym z czekolady mlecznej E.Wedel.
Masa serowa
Masz ochotę na połączenie brownie i sernika? Przygotuj czekoladowe ciasto i masę serową tak jak zawsze. Jeśli chcesz zachować wilgotną i mokrą konsystencję brownie, musisz pamiętać o zasadach ze strony https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe.
Do przygotowanej formy wylewaj na przemian czekoladową i serową część, następnie długim patyczkiem zamieszaj całość i upiecz. Dzięki temu powstaną piękne esy-floresy, a delikatny ser doskonale uzupełni smak intensywnego brownie.
Alkohol
Nie ma nic lepszego niż nuta alkoholu w czekoladowym deserze. Aby urozmaicić smak brownie, sięgnij po likier kawowy lub amaretto. Świetnie sprawdzi się także nalewka wiśniowa. Dodaj ok. 50 ml alkoholu do masy jajecznej i krótko zmiksuj. Piecz wedle przepisu.
Smak likieru będzie dobrze wyczuwalny w cieście, ale jeśli chcesz jeszcze bardziej go zintensyfikować, to polej brownie polewą czekoladową z alkoholem. Pamiętaj o tym, żeby nie podawać takiego deseru dzieciom i kobietom w ciąży.
Szukaj, baw się i łącz oryginalne smaki, a z pewnością powstanie niepowtarzalny deser, który przypadnie do gustu wszystkim gościom.