Kopytka- danie lub dodatek
Kopytka to danie-dodatek kuchni polskiej. Jest to potrawa mączna. Idealnie komponuje się w daniu głównym z gulaszem i surówką lub odrębnie polane sosem np. grzybowym. Ich wykonanie jest bardzo proste. Kopytka trafiają w gusta każdego a szczególnie dzieci, ponieważ są smaczne a ich forma miękkich klusek zachęca do jedzenia.
Przepis
Składniki:
-0,5 kg ziemniaków,
-100 g mąki,
-1 jajko,
-sól.
Przygotowanie:
1). Ziemniaki należy umyć, obrać ze skóry i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie włożyć je do garnka, zalać wodą i posolić. Gotować do miękkości.
2). Ugotowane ziemniaki odcedzić i zgnieść na idealnie gładką masę.
3). Na stolnicę należy wsypać przesianą mąkę i masę z ziemniaków. W powstałym kopcu zrobić dziurkę i wbić do niej jajko. Całość posolić do smaku i ugniatać na gładkie ciasto od czasu do czasu wspomagając się odrobiną mąki by lepiej się ugniatało.
4). Do dużego garnka wlać wodę i dobrze ją posolić. Z ciasta uformować wałki o grubości kciuka następnie nożem odkrajać w poprzek kawałki o szerokości ok. 2 cm.
5). Kluski wrzucić do gotującej się wody i gotować do momentu wypłynięcia (ok. 4 min) lub do miękkości. Od czasu do czasu mieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka.
6). Gotowe kopytka należy wyciągnąć z wody za pomocą cedzaka i podawać wedle uznania.