Grzyby są prawdziwym skarbem, który daje ogromne kulinarne możliwości. Fakt, że można je zdobyć samemu, a następnie równie samodzielnie przygotować z ich udziałem wspaniałe dania z grzybami, stanowi idealne połączenie dla tych, dla których gotowanie jest nie tylko obowiązkiem, ale i czymś, co naprawdę uszczęśliwia. Jak wykorzystać potencjał kulinarny grzybów?

Atrakcyjne dania z grzybami

Na pytanie, do czego można wykorzystać leśne grzyby, każdy odpowie bez zastanowienia, że do sosu lub zupy. I faktycznie, świeżo zebrane, suszone, a także mrożone grzyby idealnie nadają się do przygotowania aromatycznego sosu, a także pysznej, esencjonalnej zupy. Takie ich wykorzystanie wydaje się najpopularniejsze, ale nie oznacza to, że nie można iść o krok dalej. Bardzo proste, ale i wyjątkowo smaczne dania z grzybów doskonale sprawdzą się jako lunch, przystawki lub podwieczorek. Możemy spróbować przyrządzić szmory, czyli grzyby z jajkami, czy po prostu jajecznicę z grzybami. Danie to wymaga niewielu składników, a pozwala wczuć się w cudowny smak tych leśnych skarbów. Choć forma szmorów jest mało elegancka, a przepis banalnie prosty, to jednak nie dajmy zwieść się pozorom – potrawa ta jest naprawdę pyszna, idealna na chłodny wieczór!

Co oczywiste, grzyby mogą posłużyć również jako nadzienie do pierogów czy uszek, dodatek do kapusty, farsz do tart. Doskonale pasują do śmietanowych sosów, a tymianek i rozmaryn świetnie podbijają ich smak. Nie można także zapomnieć o marynowanych grzybkach, które cudownie smakują zarówno solo, jak i w sałatkach.

Niby zwykłe, ale zaskakujące – pieczarki

Jeśli chodzi o przepisy z pieczarkami, niewiele różnią się one od tych, które dotyczą grzybów leśnych. Jednak sam smak pieczarek jest już zupełnie inny, o wiele delikatniejszy, a i ich obróbka – znacznie łatwiejsza. To także jeden z najpopularniejszych gatunków grzybów! Pieczarki można wykorzystywać do zup i sosów, jako dodatek do farszów czy tart. Wymagają znacznie większego doprawiania, a zarazem dają nieco więcej możliwości, jeśli chodzi o połączenia smakowe. W przeciwieństwie do grzybów leśnych, pieczarki dobrze komponują się z serem. Świetnie sprawdzą się w zapiekankach, zarówno makaronowych, jak i tych przygotowanych z pieczywa, a także na pizzy.

Przepisy z pieczarkami nie należą do skomplikowanych, bo i same pieczarki są niezwykle proste w przygotowaniu. Co więcej, można je spożywać także na surowo! Bardzo często stanowią zamiennik leśnych grzybów, ale nie ma co ukrywać, że dania z grzybami leśnymi mają zupełnie inny charakter. Pieczarki pozwalają na przygotowanie błyskawicznego posiłku – wystarczy chwilę je poddusić na maśle z cebulą i dodać śmietany. Taki sos pasuje zarówno do mięs, jak i makaronów. Można także wykorzystać gotowe sosy pieczarkowe, takie jak np. Sos pieczarkowy WINIARY, jeśli chce się przygotować szybki, grzybowy obiad. Odpowiednio wykorzystane grzyby nadadzą potrawie wyjątkowego smaku oraz aromatu. Warto korzystać z różnych gatunków, bo każdy kryje w sobie inne walory!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj