Własna kawiarnia to marzenie wielu z nas – z zapachem świeżego ciasta, aromatycznej kawy i smakiem rzemieślniczych lodów. Wystarczy postawić na wysokiej jakości produkty oraz urządzić wnętrze klimatycznie, aby przynosiła zyski? Teoretycznie tak, ale otwarcie własnej kawiarni nie jest aż tak proste jak… bułka z masłem. Sprawdź, jakie wydatki trzeba ponieść.

Stwórz menu i przygotuj listę zakupów

Lista obowiązkowych wydatków jest niezwykle długa – profesjonalny ekspres, młynki do kawy, maszyna do lodów czy urządzenia chłodnicze to tylko kilka z niezbędnych sprzętów w każdej kawiarni. Możesz też poszerzyć menu i zainwestować w dodatkowy sprzęt gastronomiczny – jak naleśnikarka, gofrownica, syfon do bitej śmietany itd. Poniżej kilka z urządzeń, które są absolutnym must have.

Zanim jednak zaczniesz…

Każda działalność powinna być poprzedzona analizą i przygotowaniem biznesplanu, który pomoże ustalić, jaka lokalizacja będzie odpowiednia, jaka jest konkurencja, a także wstępnie zorientować się w kosztach i wymaganych pozwoleniach.

Musisz przemyśleć, czy chcesz otworzyć tradycyjną kawiarnię z ciastami i kawą, czy może w menu będzie też wino i inny alkohol. Połowa sukcesu to skompletowanie odpowiedniego zespołu do pracy, a druga połowa – odpowiednio dobrane i wysokiej jakości wyposażenie.

Sprzęt gastronomiczny – czego będziesz potrzebować?

Wiele jest urządzeń i sprzętów, które będą niezbędne w każdym lokalu – będzie to m.in. profesjonalny ekspres, młynki do kawy, witryna cukiernicza, lada chłodnicza, maszyna do lodów, czekoladziarka, naleśnikarka, dystrybutor napojów, naczynia itd.

Dokładny spis zakupów zależy od profilu działalności – musisz określić, czego dokładnie będziesz potrzebować, bo nie w każdej kawiarni menu jest identyczne. W wielu przyda się też dodatkowe wyposażenie gastronomiczne, jeśli w karcie znajdują się także przekąski, np. sałatki, kanapki, naleśniki na słono itd.

Kawa przede wszystkim

Najważniejszym sprzętem w kawiarni jest jednak ekspres i profesjonalne, ręczne lub automatyczne, młynki do kawy z wytrzymałych materiałów. Gwarantują one idealne zmielenie ziaren w celu uzyskania najlepszego espresso, powinny być wydajne, solidne i niezawodne.

Możliwe jest też oczywiście przyrządzenie innych napojów kawowych – jak popularne latte czy cappuccino. Podawanie kawy to sztuka, a najlepsza kawa to ta świeżo zmielona przed przyrządzeniem – w sztuce tej specjalizują się bariści, ale ich pracę znacznie usprawni dobrej jakości sprzęt.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here