Wakacje, luz, święty spokój. Żar leje się z nieba i brakuje ochoty na wyjście. Marzysz tylko o dobrej książce i drinku z palemką. Jednak dzieci marudzą, a mąż zagląda do lodówki w poszukiwaniu małego co nieco. Więc zaczynasz wertować swój zeszyt z przepisami. Na szczęście są gofry, które będziesz mogła przygotować wspólnie z dziećmi. Są pyszne, chrupiące i bardzo proste do zrobienia. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
300 g mąki pszennej
0,5 l mleka
75 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła
2 jajka
15 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W garnuszku stop masło, ostrożnie, aby się nie przypaliło. Do wysokiej miski wlej mleko, dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie powoli dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszaj za pomocą miksera lub łyżki. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją odrobiną tłuszczu. Wlewaj ciasto małymi partiami i piecz do zarumienienia. Podawaj z bitą śmietaną, owocami, ulubioną konfiturą lub posypane cukrem pudrem.